Shenjtorët Filipi dhe Jakobi i Vogël, Apostuj

Koha e leximit: 3 minuta

Lexoni historinë e Apostujve të Shën Filipit dhe Jakobit të Vogël

Ka shumë gjëra që këta dy shenjtorë kanë të përbashkët: Ata u takuan gjatë jetës së tyre pasi ishin të dy midis të Dymbëdhjetëve që Jezusi i quajti apostuj, domethënë dishepujt më të afërt me Të.

Së bashku ata jetuan me Krishtin dhe e ndoqën, të dy do të ndërmarrin veprimtarinë e ungjillëzimit dhe do të vdesin për këtë si martirë. Ende së bashku, ata janë varrosur në Bazilikën dei SS. Apostujt XII a Roma, fillimisht dedikuar vetëm atyre të dyve.

Santi Filippo e Giacomo il minore, Apostoli 1
Shenjtorët Filipi dhe Jakobi i Vogël, Apostujt 5

"Filip, eja dhe më ndiq"

Kështu i thotë Jezusi Filipit kur e takon dhe kjo mjafton që ai të ndryshojë jetën e tij. Me origjinë nga Betsaida dhe tashmë një dishepull i Gjon PagëzoriFilipi ka qenë duke pritur për Mesian për një kohë të gjatë.

Pra, kur ai fillon predikimin e tij, Jezusi e shpërblen atë: ai është ndër të parët që pranon thirrjen. Dhe me Jezusin është në shkretëtirë pak para mrekullisë së shumëzimit të bukëve dhe peshqve, duke e pyetur se ku do ta gjenin bukën e nevojshme për të ushqyer të gjithë njerëzit që kishin marrë pjesë.

Dhe me Jezusin është gjithashtu në fund, në Darkën e Fundit, kur ai i kërkon Krishtit t'u tregojë atyre Atin e qiellit. Pas Rrëshajëve ai kaloi Azinë e Vogël për të ungjillizuar popujt skitë dhe parthinë, nga të cilët mori shumë konvertime.

Më në fund, duke mbërritur në Frigji, në Hierapolis, gozhdohet me kokë poshtë në një kryq në formë X, mbi të cilin vdes si martir.

Jakobi, "vëllai" i Jezusit

Shën Pali e quan atë "vëllai" i Jezusit, një epitet që përcaktonte të afërmit më të afërt të familjes. Sipas disa burimeve, në fakt, Jakobi ishte kushëriri i Krishtit, i biri i Alfeut, i cili ishte vëllai i Shën Jozefit.

Jakobi ka gjithashtu një vëlla, gjithashtu një dishepull i Jezusit: Shën Juda Tadeus. I thirrur të Vogël për ta dalluar nga Jakobi i Madh, ai e pasoi atë në krye të Kishës së Jeruzalemit, ku në vitin 50 kryesoi një Koncil të rëndësishëm në të cilin diskutoheshin çështje shumë të rëndësishme për kohën, si rrethprerja.

Para këtyre ngjarjeve, megjithatë, ne e gjejmë atë pranë Krishtit që i shfaqet pas Ringjalljes. Giacomo ndjek gjithmonë sjelljen shembullore: ai nuk ha mish, nuk pi verë dhe respekton zotimet e tij, kështu që nuk është për t'u habitur që ai është mbiquajtur "I Drejti".

Autor i letrave të para "katolike" të Dhiatës së Re, kujtojmë veçanërisht atë në të cilën ai vëren se "besimi është i vdekur pa vepra". Vdes nga martir, ndoshta me gurë, midis 62 dhe 66.

burimi © Lajmet e Vatikanit – Dicasterium pro Communicatione


Na ndihmoni të ndihmojmë!

Santi Filippo e Giacomo il minore, Apostoli 3
Me donacionin tuaj të vogël ne sjellim buzëqeshje për pacientët e rinj me kancer

i mëparshëmPostimi i radhës

Artikujt e fundit

bimbo arrabbiato
15 Aprile 2024
Diventare pronto e lento
Gesù sul mare di Tiberiade
15 Aprile 2024
La Parola del 15 aprile 2024
credere in Dio
14 prill 2024
Lutja e 14 Prillit 2024
Dante and Beatrice Henry Holiday
14 prill 2024
Aq i sjellshëm dhe kaq i sinqertë duket
Gesù e discepoli
14 prill 2024
Fjala e 14 Prillit 2024

Ngjarje të ardhshme

×