Koha e leximit: 5 minuta

Lexoni historinë e Virgjëreshës së Bekuar të Fatimes

13 maj 1917

Më 13 maj 1917, tre fëmijë kullotën një tufë të vogël në Cova da Iria, një fshat i Fatimës, në komunën e Villa Nova de Ourém, sot Dioqeza e Leiria-Fatima. Emrat e tyre ishin Lucia de Jesus, 10 vjeç, dhe kushërinjtë e saj Francesco dhe Jacinta Marto, 9 dhe 7 vjeç (lumturuar nga Shën Gjon Pali II më 13 maj 2000).

Rreth mesditës, pasi recituan rruzaren, siç bënin zakonisht, ndërtuan një shtëpi të vogël me gurë të mbledhur në vendin ku ndodhet sot Bazilika.

Zonja më e ndritshme se dielli

Papritur panë një dritë të madhe; duke menduar se ishte një blic, ata vendosën të largoheshin, por erdhi një blic tjetër që ndriçoi vendin dhe ata panë sipër një lis të vogël (ku ndodhet tani Kapela e Shfaqjeve) një"Zonja më e ndritshme se dielli"nga duart e të cilit varej një rruzare e bardhë.

Zonja u tha tre barinjve të vegjël se ishte e nevojshme të luteshin shumë dhe i ftoi ata të ktheheshin në Cova da Iria:

"…Kam ardhur t'ju kërkoj të vini këtu për gjashtë muaj rresht, në datën 13, në të njëjtën kohë. Më vonë do t'ju tregoj se kush jam dhe çfarë dua. Pas kësaj, unë do të kthehem këtu përsëri për të shtatën herë… Recitoni rruzaren çdo ditë për të siguruar paqen për botën dhe fundin e luftës…»

Fëmijët e bënë këtë gjatë ditëve13qershor:

"…Jezusi dëshiron të të përdorë për të më bërë të njohur dhe të dashur. Ai dëshiron të vendosë përkushtim ndaj Zemrës sime të Papërlyer në botë. Të gjithë atyre që i përmbahen këtij përkushtimi, u premtoj shpëtim; shpirtrat e tyre do t'i pëlqejnë Zotit si lulet e vendosura nga unë në fronin e Tij...»;

13 korrik:

«…Nëse kërkesat e mia merren parasysh, Rusia do të konvertohet dhe do të ketë paqe... Ati i Shenjtë do të më shenjtërojë Rusinë dhe ajo do të konvertohet, dhe një periudhë paqeje do t'i jepet botës. Kur të lexoni Rruzaren, pas çdo dekade thuaj: “O Jezusi im! Na fal, na çliro nga zjarri i ferrit, sill të gjithë shpirtrat në parajsë, veçanërisht ata që kanë më shumë nevojë… »;

19 gusht(shfaqja ka ndodhur në lokalitet“dos Valinhos”rreth 500 metra nga Aljustrel, sepse në datën 13 fëmijët u rrëmbyen nga kryetari i bashkisë dhe u dërguan në Villa Nova de Ourém):

«…Unë dua që ju të vazhdoni të shkoni në Cova da Iria në datën 13 dhe të vazhdoni të recitoni rruzaren çdo ditë… »;

13Shtator:«…Vazhdoni të thoni rruzaren për t'i dhënë fund luftës…”.

Në paraqitjen e fundit,13 tetor, në prani të rreth 70,000 njerëzve, Zonja tha "...Dua t'ju them që këtu të ndërtohet një kishëz për nderin tim. Unë jam Zoja e Rruzares. Le të vazhdojmë gjithmonë të recitojmë rruzaren çdo ditë. Lufta po përfundon dhe ushtarët së shpejti do të kthehen në shtëpi…»

Pas shfaqjes, të gjithë të pranishmit dëshmuanpremtoi mrekullipër tre fëmijët në muajt korrik dhe shtator: dielli, i ngjashëm me një disk argjendi, që mund të fiksohej pa vështirësi, kthehej në vetvete si një rrotë zjarri dhe dukej se donte të binte në tokë. Lajmi për ngjarjen doli në faqen e parë të gazetësO Seculo, të Lisbonës, më 15 tetor 1917.

Lusi fetare

Më vonë, kur Lucia ishte tashmë një fetar i Shën DorotheaZoja iu shfaq përsëri asaj, në Spanjë (më 10 dhjetor 1925 dhe më 15 shkurt 1926, në Manastirin e Pontevedras dhe përsëri natën midis 13 dhe 14 qershor 1929 në Manastirin Tuy) duke i kërkuar përkushtim të parën. pesë të shtunave të muajit (lexoni rruzare duke medituar mbi misteret e saj, duke rrëfyer dhe marrë Kungimin e Shenjtë, si kompensim për mëkatet e kryera kundër Zemrës së Papërlyer të Marisë) dhe shenjtërimi i Rusisë në zemrën e saj të papërlyer. Zoja e kishte shpallur këtë kërkesë më 13 korrik 1917.

Disa vjet më vonë, Lucia zbuloi përsëri se, midis muajve prill dhe tetor 1916, një engjëll iu shfaq tre Shikuesve tre herë: dy herë në“Loca do Cabeço”dhe një herë te pusi në kopshtin e shtëpisë së Lucias. Në këto Shfaqje Engjëlli i kishte ftuar ata në lutje dhe pendesë.

Që nga viti 1917, mijëra e mijëra pelegrinë nga e gjithë bota nuk kanë pushuar kurrë së shkuari në Cova da Iria; fillimisht kryesisht në datën 13 të çdo muaji, më pas gjatë periudhave të pushimeve verore dhe dimërore dhe tani gjithnjë e më shumë në fundjavë dhe ditë të javës, për një total vjetor prej rreth katër milionë pelegrinëve.

Shën Gjon Pali II

Shenjtërimi i Botës Zemrës së Papërlyer të Marisë, u zhvillua në Sheshi i Shën Pjetrit, në Vatikan, më 25 mars 1984. Për atë rast,Shën Gjon Pali II (Karol Józef Wojtyła, 1978-2005), kërkoi praninë e statujës së Zojës së Fatimes, e nderuar në Kapelën e Shfaqjeve.

Akti i Besimit dhe Shenjtërimit

Përpara statujës, Papa përsëritiAkti i Besimit dhe Shenjtërimittë cilën ai e kishte bërë në Fatime më 13 maj 1982, fjalët e fundit, drejtuar Zojës, ishin:

"Mirë se vjen, o Nënë e Krishtit, kjo thirrje plot vuajtje të të gjithë njerëzve! I ngarkuar me vuajtjet e shoqërive të tëra! Na ndihmo me forcën e Frymës së Shenjtë për të mposhtur të gjitha mëkatet: mëkatin e njeriut dhe "mëkatin e botës", më në fund mëkatin në të gjitha manifestimet e tij. U zbuloftë fuqia e pafund shpëtuese e Shëlbimit, edhe një herë, në historinë e botës: forca e pafundme e Dashurisë së mëshirshme! E ndaloftë të keqen! Mund të transformojë ndërgjegjet! Le të shfaqet drita e Shpresës për të gjithë në Zemrën Tënde të Papërlyer! »

Beata Maria Vergine di Fatima
Virgjëresha e Bekuar e Fatimes

burimi gospeloftheday.org


Na ndihmoni të ndihmojmë!

Beata Maria Vergine di Fatima 2
Me donacionin tuaj të vogël ne sjellim buzëqeshje për pacientët e rinj me kancer

i mëparshëmPostimi i radhës

Artikujt e fundit

bimbo arrabbiato
15 Aprile 2024
Diventare pronto e lento
Gesù sul mare di Tiberiade
15 Aprile 2024
La Parola del 15 aprile 2024
credere in Dio
14 prill 2024
Lutja e 14 Prillit 2024
Dante and Beatrice Henry Holiday
14 prill 2024
Aq i sjellshëm dhe kaq i sinqertë duket
Gesù e discepoli
14 prill 2024
Fjala e 14 Prillit 2024

Ngjarje të ardhshme

×