Lexoni dhe dëgjoni fabulën Il Signor Fallaninna

Questa sera leggiamo insieme questa bellissima ed interessante përrallë di Gianni Rodari, tratto dal libro “favole al telefono”

Xhani Rodari

Gjoni Francesco Rodari, detto Gianni[1] (pronuncia Rodàri, /roˈdari/; Omegna, 23 ottobre 1920 – Roma, 14 aprile 1980), è stato uno scrittore, pedagogista, giornalista e poeta italiano. È l’unico scrittore italiano ad aver vinto il Premio Hans Christian Andersen (1970). (leggi ancora)


Zoti Fallaninna
Z. Fallaninna 5

Le të lexojmë së bashku

Zoti Fallaninna ishte shumë delikat, por aq delikat sa nëse një centipedë do të ecte mbi mur, ai nuk do të
poteva dormire per il rumore, e se una formica lasciava cadere un granellino di zucchero balzava in piedi
spaventato e gridava: – Aiuto, il terremoto.

Naturalmente non poteva soffrire i fëmijët, i temporali e le motociclette, ma più di tutto gli dava fastidio la polvere sotto i piedi, perciò non camminava mai neanche in shtëpi, ma si faceva portare in braccio da un servitore molto robusto.

Ky shërbëtor quhej Guglielmo dhe nga mëngjesi deri në mbrëmje Signor Fallaninna e mbulonte me të
ju bërtisni: Butësisht, Guglielmo, bëje shumë butë, përndryshe do të thyhem. Të mos ecur kurrë e bënte atë më të shëndoshë e më të trashë, dhe sa më i shëndoshë bëhej aq më delikat bëhej. Edhe kallot në duart e Guglielmos e mërzitën atë.

Por Guglielmo, sa herë duhet të të them se për të më mbajtur mua duhet të veshësh doreza.
Guglielmo u përplas dhe u përpoq të vishte doreza që do të ishin shumë të mëdha për një hipopotam.
Por Signor Fallaninna ishte më i rëndë çdo ditë dhe Guglielmo i gjorë djersi në dimër si në verë, dhe një herë i ra në mendje: Çfarë do të ndodhte nëse do ta hidhja Signor Fallaninna nga ballkoni?

Ndodhi që pikërisht atë ditë Signor Fallaninna kishte veshur një kostum prej liri të bardhë dhe kur Guglielmo e hodhi nga ballkoni, ra mbi një jastëk të vogël mize dhe bëri një njollë të vogël në pantallonat e tij.

Për ta parë të duhej një lupë, por Fallaninna ishte aq delikate sa vdiq nga pikëllimi.

Le të dëgjojmë së bashku

Histori para gjumit
Histori para gjumit
Zoti Fallaninna
Zoti Fallaninna 3
/
Avatari i Françeska Rubertos

Përshëndetje, unë jam Francesca Ruberto, motra e Eugenio Ruberto. Unë kam lindur në Capua (CE) më 11 nëntor 2011

Lini një koment

Postimet e fundit

Jezusi u flet dishepujve
Fjala e 30 shtatorit 2023
30 shtator 2023
hapësirë
Lutja e 29 shtatorit 2023
29 shtator 2023
Eugenio përkëdhel Remigio
Me një po ju pengoni dhe me një jo dilni nga rruga!
29 shtator 2023
fantastike 4 në Pizzo Calabro
Letër Zotit
29 shtator 2023
Jezusi dhe dishepujt
Fjala e 29 shtatorit 2023
29 shtator 2023

Newsletter

Reklamim

Reklamim