Lexoni historinë e Zojës Ndihma e të Krishterëve

Don Bosco shkroi:“Titulli i Auxilium Christianorum që i atribuohet Nënës Augusta të Shpëtimtarit nuk është i ri në Kisha e Jezusin Krishtit. Maria u përshëndet si ndihmëse e të krishterëve që në ditët e hershme të krishterimit".

Ky titull u përhap lehtësisht sidomos pas fitores së krishterë mbi turqit që u zhvillua në ujërat e Lepantos pranë ishujve Curzolari më 7 tetor 1572, të dielën e parë të tetorit, nën papnin e Shën Piut V (1566-1572). britma e "Rroftë Mari!“. Papa i shenjtë donte t'i shtonte litanieve loretane thirrjen e bukur:Auxilium Christianorum, tani pro nobis(Ndihmë të krishterëve, lutuni për ne).

Devotshmëria

përkushtimi ndajAuxilium Christianorumajo u forcua pas fitores së dytë të madhe ndaj turqve në Vjenë, më 12 korrik 1683, të fituar nga mbreti i Polonisë Gjon III Sobieski, i cili ia shpalli të Bekuarit Inocenti XI (1676-1689), me fjalët:"Eja, shiko, Maria Vicit"(Erdha, pashë, Maria fitoi). Shoqata e parë për nder të lindi atëherë në Gjermani, në MynihMaria Ndihma e të krishterëvepër të përkujtuar çlirimin e Vjenës.

Napoleoni

Napoleoni, pas humbjes së Lajpcigut (19 tetor 1813), liroi Piun VII (1800-1823), më 10 mars 1814, por dha një urdhër të fshehtë që udhëtimi të ishte i ngadalshëm me shpresën se do të mund t'u rezistonte aleatëve dhe prandaj ende ndaloni Papa, por Parisi u dorëzua më 30 mars 1814 dhe të nesërmen hynë sovranët armik. Piu VII, në mes të festimeve të mëdha, entuziazmit të furishëm dhe gëzimit të jashtëzakonshëm të njerëzve, u kthye në Romë dhe u kthye në fronin papnor më 24 maj 1814 dhe vitin e ardhshëm, mirënjohës për ndihmën e dukshme të Madonës, ai krijoi partia eMaria Ndihma e të krishterëvepër Romën dhe shtetet e tjera papale.

Tani përkushtimi ndajNdihmësështë përhapur në të gjithë botën dhe festa e tij festohet në shumë vende.

Në përkushtimin Marian të Don Boskos, titulli"Auxilium Christianorum",ajo mbivendos, pa shënuar zëvendësim apo zbutje, titujt e mëparshëm me të cilët ai thirri Madonën, veçanërisht të Papërlyerin që shënoi fillimin e Veprës së tij Providenciale. Kemi një kujtim të parë për të në një kartë të vogël nga viti 1849, viti i arratisjes së të bekuarit Piu IX (1846-1878) nga Romën në Gaeta, mbi të cilën ai shkroi thirrjen:“O Virgjëreshë e Papërlyer, ti që fitove mbi të gjitha herezitë, na eja tani në ndihmë: ne të drejtohemi me gjithë zemër. Auxilium Christianorum tani pro nobis”.

Deri në vitin 1862 veprimi i Don Boskos ndajNdihmësnuk ishte konstante dhe e përgjithshme: ai e shpalli atë më 24 maj 1862 në"Naten e mire", siç thuhet në Kujtimet Biografike. Një të shtunë të muajit dhjetor, ndoshta më 6 të 1862, Don Bosko i tha klerikut Albera, rektorit të ardhshëm major:"jonë kishe eshte shume i vogel…. do të ndërtojmë një tjetër më të bukur, më të madhe, që është madhështore, do t'i japim titullin Kisha e Marisë Ndihma e të Krishterëve".

Më 8 dhjetor 1862, Don Bosco i deklaroi klerikut Cagliero, më vonë kardinal, arsyen e përkushtimit të tij ndaj Madonës nën titullin "Mary Help of Christians":“Deri më tani ne e kemi festuar me solemnitet dhe madhështi festën e ngjizjes së papërlyer...Por Zoja dëshiron që ta nderojmë nën titullin “Maria Ndihmë e të Krishterëve”: kohët janë aq të trishtuara sa kemi nevojë për Virgjëreshën e Bekuar. na ndihmo të ruajmë besimin e krishterë”.

Për shkak të titullit "Maria Ndihma e të krishterëve” dhënë nga Don Bosco për Tempullin, autoritetet bashkiake të Torinos e vështirësuan miratimin e projektit të ndërtimit. Por kishe kishte titullin Maria SS. Ndihmës. Don Bosko nuk hoqi dorë nga ai titull, sepse ishte ai që kërkonte Madona.

Më 9 qershor 1868, Tempulli iu shenjtëruaMaria Ndihma e të krishterëvenë Torino. Don Bosko dheNdihmëstani janë dy emra të pandarë. L'Ndihmës si è servita di Don Bosco per operare numerosissimi e strepitosi miracoli, per concedere al mondo infinite grazie.

"Jeta e Don Boskos" është plot me to, ka shumë libra që rrëfejnë episode prekëse të mirësisë së Marisë për të gjitha llojet e njerëzve, ka"Pagëzimi salezian”, i cili raporton çdo muaj hiret, favoret e dhuruara ngaNdihmës, e cila i shpërndan dhuratat e saj veçanërisht në Faltoren, të cilën ajo donte në Torino, për të cilën ajo i kishte thënë Don Boskos në një vegim:"Hic domus mea, Hinc gloria mea - Këtu është shtëpia ime, prandaj lavdia ime".

Don Bosko

Don Bosco nuk ishte i kënaqur me përhapjen e përkushtimit ndajNdihmësme fjalën, shtypin, mrekullitë. Ai mori nga Babai Leoni XIII se"Bekimi i Marisë Ndihma e të Krishterëve",të cilën ai e kishte dhënë në mënyrë efektive për disa kohë, u miratua: me dekret të Kongregatës së Shenjtë të Riteve, më 18 maj 1878, formula e"bekim"përfshihej në ritualin romak.

Në fund Don Bosko, si një monument i mirënjohjes së përhershme për favoret e veçanta të marra, ai themeloi"Kongregacioni i Bijave të Marisë Ndihma e të Krishterëve". “Kërkoni ndihmën e Marisë për të krishterët– shkroi ai më 1887 –po shtohet çdo ditë në mesin e popullit besnik dhe jep arsye për të shqiptuar se çfarë kohe do të vijë, në të cilën çdo e mirë i krishterë, së bashku me përkushtimin ndaj SS. Sacramento dhe Zemra e Shenjtë e Jezusindo të mburret se po shpreh një përkushtim shumë të butë ndaj Marisë Ndihmës së të krishterëve".

kontinentet

Kontinente dhe kombe të tëra kanë Marinë Ndihmën e të Krishterëve si Patronenë e tyre qiellore: Australia katolike që nga viti 1844, Kina që nga viti 1924, Argjentina që nga viti 1949, Polonia që nga dekadat e para të viteve 1800; i përhapur dhe i lashtë është përkushtimi në vendet e Evropës Lindore.

Bazilika e Torinos

Në bazilikën e bukur të Torinos me emrin e saj ndodhet piktura e bukur dhe madhështore, e porositur nga vetë themeluesi, e cila përfaqëson ndihmën e të krishterëve me skeptrin e komandës dhe me Fëmija në krahët e saj, ajo është e rrethuar nga Apostujt dhe Ungjilltarët dhe është e varur në një re; në sfond në tokë, Sanctuary dhe Oratoria siç u shfaq në 1868, viti i ekzekutimit të veprës nga piktori Tommaso Lorenzone.

Zoja Ndihmë e të Krishterëve
Zoja Ndihmë e të Krishterëve 2

Preghiera a Maria Ausiliatrice

(i përbërë nga Shën Gjon Bosko)

O Mari, Virgjëresha e Fuqishme:

Ju, mbrojtje e madhe dhe e shquar e Kisha.

Ju ndihma e admirueshme e të krishterëve.

Ti i tmerrshëm si një ushtri e rrafshuar për betejë,

Ti që i vetëm shkatërrove të gjitha herezitë e botës,

Ju në vështirësi, në mundime, në nevoja na mbroni nga armiku

dhe në orën e vdekjes na mirëpritni në Parajsë.

Amen.

burimi gospeloftheday.org

Ultimo aggiornamento: 24 Maggio 2023 18:56 by Remigius Robert

Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment