Lexoni historinë e Solemnitetit të Krishtit, Mbretit të Universit

Solemniteti iKrishtit Mbret, që shënon fundin e vitit liturgjik, në Kisha katolike, në Kisha Luteran dhe në besimet e tjera të krishtera, tregon një kujtim të veçantë të Jezusin Krishtit shihet si Mbreti i gjithë universit.

Me të dëshirojmë të nënvizojmë se figura e Krishtit për katolikët ai përfaqëson Zotin e historisë dhe kohës.

Kjo festë u prezantua nga Papa Piu XI, me enciklikën "Pothuajse më parë"("Mbi Mbretërinë e Krishtit”) të 11 dhjetorit 1925.

Papa thotë në Enciklikë: «Dhe që frytet e dëshiruara të jenë më të bollshme dhe të qëndrojnë më të qëndrueshme në shoqërinë njerëzore, është e nevojshme që njohuria për dinjitetin mbretëror të Zotit tonë të përhapet sa më shumë. Për këtë qëllim na duket se asgjë tjetër nuk mund të jetë më e dobishme se sa krijimi i një feste të veçantë dhe të duhur Krishtit Mbret.»

Në formën e zakonshme të ritit romak festa përkon me të dielën e fundit të vitit liturgjik ndërsa në formën e jashtëzakonshme festa përkon me të dielën e fundit të tetorit.

Edhe në ritin ambrozian, solemniteti i Krishtit Re korrespondon me të dielën e fundit të vitit liturgjik, por - meqenëse Ardhja Ambrosiane, me të cilën fillon viti liturgjik, është dy javë më e gjatë se Ardhja Romake - vendoset në fillim dhe jo në fund të nëntorit.

Titulli i "Krishtit Mbret” e ka origjinën nga disa pasazhe biblike: në Dhiatën e Re Jezusin thuhetMbreti (βασιλεύς, basilèus), Mbreti i Judenjve (βασιλεύς τῶν Ἰουδαίων, basilèus ton Iudàion), Mbreti i Izraelit (βασιλεύς Ἰσραήλ, basilèus Israèl), Mbreti i mbretërve (βασιλε ύς βασιλέων, basilèus basilèon) për një total prej 35 herë mbi të gjitha në tregimet e pasionit, p.sh Djali i Davidit (υἱός Δαυὶδ, uiòs Davìd) 12 herë të tjera.

Solemniteti i Krishtit Mbret
Jezusin il Krishtit

Në vitin 325 u mbajt Koncili i parë Ekumenik në qytetin e Nikesë në Azinë e Vogël. Në këtë rrethanë përcaktohet hyjnia e Krishtit kundër herezive të Ariusit: "Krishtit Dhe Zoti, dritë nga drita, Zoti e vërtetë nga Zoti E vërtetë". 1600 vjet më vonë, në 1925, Piu XI shpalli se mënyra më e mirë për të kapërcyer padrejtësitë ishte njohja e mbretërimit të Krishtit.

“Poiché le feste – scrive – hanno una efficacia maggiore di qualsiasi documento del magistero ecclesiastico, esse infatti istruiscono tutti i fedeli e non una sola volta ma annualmente, e raggiungono non solo lo spirito ma i cuori” (Enciclica Quas primas, 11 dicembre 1925).

Data fillestare ishte e diela e fundit e tetorit, pra e diela që i paraprin festës së të gjithë shenjtorëve” (krh. EnciklikaQuas Primas), por me reformën e re të vitit 1969 u zhvendos në të dielën e fundit të vitit liturgjik, duke bërë të qartë se Jezusin Krishtit, Mbreti, është qëllimi i pelegrinazhit tonë tokësor. Tekstet biblike ndryshojnë në të tre vitet, dhe kjo na lejon të kuptojmë plotësisht figurën e Jezusin.

Në atë kohë Pilati i tha Jezusin: "A je ti mbreti i hebrenjve?" Jezusin ai u përgjigj: “A e thua vetë këtë, apo të tjerët të kanë thënë për mua?”. Pilati tha: “A jam jude? Populli yt dhe krerët e priftërinjve më kanë dorëzuar. Cfare keni bere?".

Ai u pergjigj Jezusin: “Mbretëria ime nuk është e kësaj bote; nëse mbretëria ime do të ishte e kësaj bote, shërbëtorët e mi do të kishin luftuar që të mos më dorëzohesha në duart e Judenjve; por mbretëria ime nuk është nga poshtë". Atëherë Pilati i tha: "Ti je mbret?". Ai u pergjigj Jezusin: “Ti thua: Unë jam mbret. Për këtë kam lindur dhe për këtë kam ardhur në botë: të dëshmoj të vërtetën. Kush është nga e vërteta, dëgjo zërin tim"(Gjn 18,33b-37).

Ndalesa e fundit

Sot kremtojmë të dielën e fundit të vitit liturgjik, të quajtur Solemniteti i Zotit tonë Jezusin Krishtit, re dell’universo.

Ky synim na u tregua të dielën e parë të Ardhjes dhe sot mbërrijmë atje; dhe duke qenë se viti liturgjik përfaqëson jetën tonë në miniaturë, kjo përvojë na kujton dhe më parë na edukon faktin se jemi në rrugën drejt një takimi me Jezusin, Sposo, quando Egli verrà quale Re e Signore della vita e della storia.

Stiamo parlando della sua seconda venuta. La prima è nell’umiltà di un Bimbo deposto in una mangiatoia (Lc 2,7); la seconda è quando tornerà nella gloria, alla fine della storia, venuta che oggi celebriamo liturgicamente.

Por ka edhe një ardhje të ndërmjetme, ajo që po përjetojmë sot, në të cilën Jezusin ai na paraqitet në Hirin e Sakramenteve të tij dhe përballë çdo "të vogël" të Ungjillit (shih "Nëse nuk bëheni si fëmijët e vegjël, nuk do të hyni kurrë në mbretërinë e qiejve...Mt 18:2; kur ne jemi Jezusin nel volto dei fratelli e delle sorelle, il tempo in cui siamo invitati a trafficare i talenti ricevuti, ad assumerci ogni giorno le nostre responsabilità).

Dhe përgjatë kësaj rruge, liturgjia na ofrohet si një shkollë jete për të na edukuar të njohim Zotin të pranishëm në jetën e përditshme dhe të na përgatisë për ardhjen e tij përfundimtare.

Një festë që zbulon rrugën

Viti liturgjik është simboli i rrugëtimit të jetës sonë: ka fillimin dhe fundin e tij, në takimin me Zotin. Jezusin, Re e Signore, nel regno dei Cieli, quando vi entreremo attraverso la porta stretta di “sorella morte” (san Francesco).

Ebbene, all’inizio dell’anno liturgico (la I domenica di Avvento), ci è stata mostrata in anticipo la Meta verso cui avremmo mosso i nostri passi. Come se in vista di un esame ci fossero state date, un anno prima, le risposte alle domande!

Ky do të ishte një provim i manipuluar; në liturgji, megjithatë, kjo është një dhuratë e Jezusin, Mjeshtër, sepse na lejon të dimë se cilën rrugë të marrim (Jezusin, larg), e cila mendoi të ndiqte (Jezusin, E vërteta), me çfarë shprese le të jemi të gjallë (Jezusin, Jeta, krh Gjn 14:6).

Gëzimi i një ëndrre

Në leximin e parë, marrë nga libri i profetit Daniel (7,13-14), flasim për vegimin e Djali dell’uomo, il quale alla fine prenderà il posto di quanti lungo la storia si sono serviti del popolo anziché servirlo.

Në këtë këndvështrim, pra, është e qartë se ekziston një term për ata që uzurpojnë popullin dhe e shfrytëzojnë atë. Do të vijë dita kur një "Mbret" i drejtë dhe i mëshirshëm do të marrë frenat e historisë së popujve.

Mbreti i pritur

Në këtë kuadër shprese, ne mund të lexojmë kështu tekstin e Ungjillit që na paraqet liturgjia, në dialogun midis Pilatit dhe Jezusin.

Jezusin ai e paraqet veten si Mbret, por Mbretëria e tij nuk është nga këtu poshtë. Me të vërtetë Jezusin nuk përpiqet të mbijetojë, duke e konsideruar jetën e tij më të lartë se misioni i marrë nga Babai: Ai është thjesht Mbret dhe erdhi në botë - thotë teksti - për të treguar mbretërinë e tij, e cila konsiston në dhënien e dëshmisë së Babai.

Një jetë në shërbim të Babai, E vërteta e jetës.

Mbretëria dhe e vërteta

Il tema della “verità”, che tanto affascinerà Pilato ma non a tal punto da fermare l’esecuzione, chiede un’adesione: “Chiunque è dalla verità, ascolta la mia voce”.

E qui Pilato si fermerà, incapace di abbracciare la verità perché manipolato dai desideri della folla, verso la quale deve comunque pagare il prezzo politico.

Në këtë zgjedhje të tij, Pilati tregon se çfarë është në të vërtetë dhe nga çfarë e lë me të vërtetë të udhëhiqet, ndërsa Jezusin manifestohet deri në fund të cilit i përket dhe kujt i shërben aq shumë sa të mund të thuhet: "Unë jam Udha, e Vërteta, Jeta" (Gjn 14:6).

E vërteta dhe gënjeshtra

La solennità odierna non solo porta allo scoperto chi è Pilato, ma si offre a ciascuno di noi per capire chi realmente stiamo servendo.

Al termine di questo anno liturgico diventa importante capire verso chi o cosa va il nostro cuore, perché dov’è il nostro tesoro, lì sarà anche il nostro cuore (Lc 12,34). Una domanda che può aiutarci a rimettere ordine nella nostra vita e nei nostri affetti, affinché non si vada dove va il cuore, ma si porti il cuore dove veramente deve andare.

Por kjo ju kërkon të pranoni se është Jezusin Mbreti ynë, Ai që i vetëm i shërben vërtet të vërtetës së jetës sonë.

burimet © vangelodelgiorno.org e Lajmet e Vatikanit

Përditësimi i fundit: 23 maj 2023 18:59 nga Remigius Robert

Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment

Shënimet e fundit

ragazzi sui libri
Rima e çerdhes qershor
6 qershor 2023
Jepini Cezarit atë që i përket Cezarit
Fjala e 6 qershorit 2023
6 qershor 2023
murator që ndërton një mur
Lutja e 5 qershorit 2023
5 qershor 2023
xixëllonjat
qershor
5 qershor 2023
gur qoshe
Fjala e 5 qershorit 2023
5 qershor 2023
Qershor 2023
LmmgvStd
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Reklamim

Reklamim