Shën Mihail Kryeengjëlli: 29 shtator

“E poi che fummo un poco più avanti, udia gridar: ‘Maria, òra per noi’: gridar ‘Michele’ e ‘Pietro’, e ‘Tutti santi’”.  

(Purgatori XII, 51).

Sono i versi del Purgatorio di Dante, al Canto XIII. Il Poeta si aggira commosso fra le anime degli invidiosi, mentre l’aria del cerchio in cui si svolge la scena è attraversata da voci misteriose che ricordano esempi di carità. Anche dalle ombre tormentate, ammassate contro la roccia e con le palpebre cucite, si alzano delle litanie.

Ata kërkojnë ndërmjetësimin e e virgjër dhe menjëherë pas saj - dhe para Pjetrit dhe të gjithë shenjtorëve - ata thërrasin emrin e "Michael". Kur ai citon Kryeengjëllin në vargun 51, autori i Komedisë në kantonin e mëparshëm sapo ka mbaruar së paku engjëllin tjetër, të përcaktuar si një "fisnik i krijuar më shumë se çdo krijesë tjetër", duke rënë "nga qielli rrufe".

Shën Mihail Kryeengjëlli
San Michele Arcangelo 2

Shpata kundër së keqes

Michael dhe Luciferi. Edhe në Komedinë Hyjnore ka hapësirë ​​për përballjen vdekjeprurëse midis atij që përshkruhet në Bibël si "komandant suprem i ushtrisë qiellore" dhe udhëheqësit të engjëjve që vendosën të bëjnë pa Zoti e furono precipitati gli inferi.

Sipas traditës, kryeengjëlli Michael është Princi që lufton kundër së keqes, nga sulmet e të cilit ai mbron vazhdimisht besimin dhe Kisha. Dhe gjithashtu Dante, në vitin 1200, tregon se si njihet fuqia e ndërmjetësimit që i atribuohet kësaj figure, shumë të nderuar si në Lindje ashtu edhe në Perëndim.

"Kush është si Zoti?"

Nuk ka katedrale, faltore, manastire, kapela në botë - por edhe male, shpella, kodra - të emërtuara sipas Kryeengjëllit Michael, emri i të cilit, i përmendur pesë herë në Shkrimet e Shenjta, rrjedh nga shprehja "Mi-ka-El". , pra “kush është si Zoti?”.

Për shkak të popullaritetit të tij shekullor, engjëlli luftëtar që ruan kupolën e Shën Pjetrit nga Castel Sant'Angelo me shpatën e tij pa mbështjellës është gjithashtu në qendër të tregimeve dhe anekdotave të shumta. Njëri prej tyre daton në 13 tetor 1884.

Lutja e Leonit XIII

Il 13 ottobre 1884, finito da poco di celebrare Messa nella cappella vaticana, Leone XIII si blocca una decina di minuti. Il suo viso, diranno i testimoni, rivela insieme terrore e meraviglia.

Poi Papa Pecci raggiunge in fretta il suo studio, siede al tavolo e scrive di getto una preghiera all’Arcangelo Michele.

Mezz’ora dopo chiama il segretario e gli consegna il foglio con l’ordine di stamparlo e inviarlo a tutti i vescovi del mondo perché recitino la supplica alla fine della Messa.

Leo XIII do të tregojë se kishte pasur, në ato pak minuta, një vizion drithërues të "legjioneve të demonëve" që sulmonin Kisha fin quasi a distruggerla e di aver assistito all’intervento difensivo e decisivo dell’Arcangelo.

“Poi – soggiunse – ho visto San Michele Arcangelo intervenire non in quel momento, ma molto più tardi, quando le persone avessero moltiplicato le loro ferventi preghiere verso l’Arcangelo”.

Lutja ka rënë në mospërdorim me kalimin e kohës, por u kujtua nga Shën Gjon Pali II në Regina Caeli më 24 prill 1994: "Unë i ftoj të gjithë të mos e harrojnë atë - tha Papa Wojtyla - por ta recitojnë atë për të marrë ndihmë në betejë. kundër forcave të errësirës dhe kundër frymës së kësaj bote.”

burimi Lajmet e Vatikanit © Dikasteri për Komunikim

Ultimo aggiornamento: 7 Giugno 2023 10:05 by Remigius Robert

Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment