Shën Katerina e Sienës

Patronesha e Italisë dhe Evropës – Doktore e Kishës

“Mos u kënaq me gjërat e vogla. Zoti le vuole grandi. Se sarete ciò che dovete essere metterete fuoco in tutta Italia!”.

Con queste parole, nel consueto stile fermo e intransigente, ma sempre materno, Caterina Benincasa invitava alla radicalità della fede uno dei suoi interlocutori epistolari.

Është një nxitje që zbulon dëshirën e zjarrtë të shenjtorit për të përhapur Ungjillin në botë nëpërmjet dëshmisë së bindur dhe të besueshme të burrave dhe grave të kthyer në besim nga njoftimi i të Ngjallurit: "Të pajisur me besim të pamposhtur, ju do të jeni në gjendje të përballeni me kundërshtarët tuaj fitimtar”, tregon testamenti Krishtit në një vegim në ditën e fundit të karnavalit në 1367, në një episod që biografët e kujtojnë si martesa mistike e Katerinës.

I vendosur që në fëmijëri për t'u martuar me Krishtin

Ajo lindi njëzet vjet më parë, më 25 mars, në lagjen Fontebranda, fëmija i njëzet e katërt nga njëzet e pesë vjeç i sjellë në botë nga bojaxhiu Jacopo Benincasa dhe nga Lapa di Puccio de' Piacenti në një epokë të karakterizuar nga tensione të forta. në strukturën shoqërore; vetëm gjashtë vjeç, në një kohë kur papati ishte i vendosur në Avignon dhe lëvizjet heretike kërcënuan jetën e Kisha, vajza e vogël kishte shfaqjen e Jezusin vestito da Pontefice.

Një vit më pas ajo u zotua për virgjërinë, duke pjekur më vonë qëllimin e fortë për të ndjekur përsosmërinë e krishterë në rendin Domenikane. E përballur me kundërshtimin e prindërve të saj që donin të martoheshin me të, Katerina reagoi me vendosmëri: në moshën 12-vjeçare preu flokët dhe u mbulua, duke u mbyllur në shtëpi; familja pastaj ra dakord në 1363 për hyrjen e saj në mesin e terciarëve Mantellate ose Dominikane.

Nëna dhe mësuese, pikë referimi shpirtërore për shumëkënd

La santa imparò a leggere e scrivere, si diede ad un’intensa attività caritatevole verso gli ultimi e – in un’Europa dilaniata da pestilenze, guerre, carestie e sofferenze – divenne un punto di riferimento per uomini di cultura e religiosi che, assidui frequentatori della sua cella, saranno ricordati come caterinati.

Më i afërti prej tyre e quajti atë "nënë dhe mësuese” e si fecero trascrittori dei suoi tanti appelli ad autorità civili e religiose: esortazioni ad assunzioni di responsabilità, talvolta rimproveri o inviti all’azione, sempre espressi con amorevolezza e carità.

Ndër temat e trajtuara në letra: paqësimi i Italisë, nevoja për kryqëzatë, reforma e Kisha dhe kthimi i papatit në Romë për të cilin shenjtori ishte i rëndësishëm duke shkuar në Provence në 1376 për të parë Papa Gregori XI.

Babai, “Krishti i ëmbël në tokë” dhe kthimi i tij në Romë

Katerina nuk kishte kurrë frikë të thërriste pasardhësin e Pjetrit, të cilin ajo e përcaktoi si "të ëmbël". Krishtit në tokë”, ndaj përgjegjësive të tij: ai i njihte të metat e tyre njerëzore, por gjithmonë kishte nderim të madh për famullitarin e Jezusin in terra, così come di tutti i sacerdoti.

Pas rebelimit të një pjese të kardinalëve që nisi përçarjen perëndimore, Urbani VI e thirri atë në Romë. Këtu shenjtori u sëmur dhe vdiq më 29 prill 1380, si Jezusin, a soli 33 anni.

Fjalët e apostullit Pal “Nuk jetoj më unë, por Krishtit jeton në mua”, janë mishëruar në jetën e Katerinës, e cila në vitin 1375 mori stigmatën pa gjak duke rijetuar, thonë dëshmitarët, Pasionin çdo javë.

Shpallur Doktor i Kishës nga Pali VI

Anëtarësimi në Djali e Zoti, guximi dhe mençuria e injektuar janë shenjat dalluese të një gruaje unike në historinë e Kisha, autrice di testi come Il Dialogo della Divina Provvidenza, l’Epistolario e la raccolta di Preghiere.

Për shkak të shtatit të saj të lartë shpirtëror dhe doktrinor, Pali VI në vitin 1970 e shpalli Doktore të Kisha. Ne dashuri me Jezusin Krishtit, Katerina ka shkruar: “Asgjë nuk e tërheq zemrën e një mashkulli aq sa ajoDashuria!

Për Dashuria Zoti e krijoi atë, për Dashuria e tij babai dhe nëna e tij i dha pasurinë e tij, ai vetë është bërë për të dashuruar.”

Shën Katerina e Sienës
Shën Katerina e Sienës 2

burimi Lajmet e Vatikanit © Dikasteri për Komunikim

Përditësimi i fundit: 17 janar 2023 18:49 nga Remigius Robert

Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment

Shënimet e fundit

ragazza con le ali, angelo
Mos m'i këput krahët!
2 qershor 2023
Shën Pjetrit gjatë natës
Fjala e 2 qershorit 2023
2 qershor 2023
Lutja e 1 qershorit 2023
1 qershor 2023
qershitë
Kënga e Qershisë
1 qershor 2023
Bartimaeus i verbër i lindur
Fjala e 1 qershorit 2023
1 qershor 2023
Qershor 2023
LmmgvStd
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Reklamim

Reklamim