Lexoni historinë e Shën Katerinës Labure

Murgesha, Shikuesi. (1806-1876)

Virgjëresha e Bijave të Bamirësisë

Festa liturgjike, për Familjet Vinçenciane, është vendosur më 28 Nëntorndërsa ai universal është më 31 dhjetor.

Catherine, e lindur Zoe Catherine Labourè, lindi në Francë, në Fain-lès-Moutiers, një fshat në Burgundy, më 2 maj 1806, nga Peter dhe Louise Magdalene Gontard. E mbetur jetimë nga nëna e saj në moshën nëntë vjeçare me shtatë vëllezër dhe dy motra, Katerina nuk ishte në gjendje të ndiqte shkollën fillore, por duhej të bëhej e dobishme në familje dhe, më vonë, të merrte frenat.

Në moshën 12-vjeçare, më 25 janar 1818, ajo bëri kungimin e saj të parë. Pasi arriti adoleshencën, pas shfaqjes në ëndërr të Shën Vincent de Palit, i cili e ftoi të bashkohej me murgeshat e tij, ajo kërkoi të hynte në shtëpinë e Bijave të Bamirësisë.

Më 21 prill 1830, Katerina hyri në Bijat e Bamirësisë si Postulant (një motër e kishte paraprirë në 1818) në Chatillon-sur-Seine. Më vonë ajo u dërgua në Paris për novatoren e saj, në Shtëpinë e Nënës që ndodhet në Rue du Bac. Gjatë rinovimit të tij ai kishte vizione të tjera, si ato të Jezusin Eukaristike dhe të Krishtit Mbreti (qershor 1830).

Shfaqjet që patën rezonancën më të madhe ishin ato të Konceptimit të Papërlyer të "Medalje mrekullie“: 18 qershor dhe 26 nëntor 1830 (për më shumë detaje, lexoni përvjetorin e 27 nëntorit>>> Virgjëresha e Bekuar e Medaljes së Mrekullisë). Mesazhi Marian ishte i thjeshtë, ai përgatitej për shpalljen e dogmës së Konceptimit të Papërlyer (I bekuari Piu IX - Giovanni Maria Mastai Ferretti, 1846-1878 - më 8 dhjetor 1854) duke mësuar një lutje të thjeshtë dhe thelbësore: "O Mari e ngjizur pa mëkat, lutu për ne që të drejtohemi te ti”.

Më pas Katerina dëgjoi ftesën: «Të ketë një medalje të goditur në këtë model; njerëzit që e mbajnë në qafë do të marrin hire të mëdha. Hiret do të jenë më të bollshme për personat që do ta veshin me besim» dhe më në fund u sigurua për mbrojtjen e Maria mbi familjen Vincentian e cila doli e provuar me dhimbje nga epoka revolucionare dhe e Napoleonit.

Katerina ia besoi sekretin e saj rrëfimtarit të saj At Giovanni Battista Aladel, i cili foli për këtë me kryepeshkopin e Parisit, Ms. Giacinto De Quélen, i cili autorizoi prerjen e medaljes: të parat dolën në qershor 1832. Në dhjetë vjet u prenë dhe qarkulluan 100 milionë medalje të cilat kaluan menjëherë kufijtë e Francës dhe u quajtën në popull "Medalje mrekullie“.

Katerina, me përjashtim të eprorëve të paktë të cilëve iu desh të tregonte se çfarë kishte ndodhur, u mbyll në fshehtësinë më të madhe dhe mbeti në hije për pjesën tjetër të ekzistencës së saj. Pas novatorit, më 20 janar 1831, ajo mori zakonin e Bijave të Bamirësisë dhe më 3 maj 1835 ajo shpalli zotimet e saj të para.

Ajo u dërgua për të kryer misionin e saj në shtëpinë e të moshuarve të Reuilly, kushtuar Dukës së Enghien. Këtu ajo qëndroi deri në fund të ditëve të saj duke u shërbyer të varfërve, të moshuarve dhe të sëmurëve me shqetësimin e nënës në detyrat e ndryshme që i ishin besuar.

Duke e parë atje Madona nuk ka qenë kurrë një rast për mburrje, por për përkushtim dhe stimul. Në fund të jetës së tij ai do të thotë:Unë kam qenë vetëm një instrument. Nuk është për mua që S. e virgjër është shfaqur, por për të mirën e Kompanisë dhe të Kisha.Nuk kishte asgjë bie në sy në ekzistencën e saj: ajo praktikoi virtytet e krishtera dhe ato të gruas së shenjtëruar në mënyrë të përulur, të fortë, të thjeshtë dhe heroike, duke arritur një shkallë të lartë shenjtërie në jetën e saj të përditshme dhe në shërbim të të varfërve në të cilët ajo. pa fytyrën e Krishtit.

Vitet u bënë të ndihen si dhe sëmundjet e ndryshme, nga të cilat vuante, u përkeqësuan. Vdiq me një qetësi të madhe shpirtërore më 31 dhjetor 1876.

Më 1896 u hap procesi dioqezan dhe në vitin 1907 shkaku i lumturimi dhe kanonizimi u prezantua në Romë.

Ajo u lumturua nga Papa Piu XI (Ambrogio Damiano Achille Ratti, 1922-1939) më 28 maj 1933 dhe u shpall shenjtë nga i nderuari Piu XII (Eugene Pacelli, 1939-1958) më 27 korrik 1947.

Kur trupi i tij u zhvarros, duart që kishin prekur Madonën dhe sytë që e kishin parë, dukeshin të ruajtura jashtëzakonisht; reliket e tij prehen në kapelën ku kishte shfaqjet.

Kuptimi i emrit Caterina: "grua e pastër" (greqisht).

Për më shumë informacione:

>>> Jeta e Shën Katerinës Labure

>>> Medalja e mrekullueshme


Shën Katerina Labure

burimi © Gospeloftheday.org

Përditësimi i fundit: 1 janar 2023 12:36 nga Remigius Robert

Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment