Koha e leximit: 7 minuta

Lexoni historinë e Santa Rita of Cascia

E veja dhe murgesha (1381-1447)

Lindja

Rita lindi në Rokaporena, një pjesë e vogël e komunës së Kascias, në një ditë të papërcaktuar të vitit që shumica e studiuesve tregojnë në 1381.

Tradita i paraqet prindërit, Antonio Lotti dhe Amata Ferri, si një çift të bashkuar, të përparuar në vite, thellësisht fetar dhe me vetëm një shqetësim: mungesën e fëmijëve.

Por një natë një engjëll iu shfaq Amatës në ëndërr për t'i njoftuar se ajo do të bëhej nënë e një vajze të cilës do t'i vihej emri Margherita: ëndrra u bë realitet.

Mrekullia "e bletëve të bardha"

Mrekullia"nga bletët e bardha"mund të na ndihmojë të vendosim ngjarjen në periudhën e verës ose afër verës:

Në fakt, Rita ishte vetëm disa ditëshe kur ndodhi dhe insektet, të cilat i gumëzhinin pranë fytyrës pa e thumbuar, u përzunë nga një korrës që punonte në një arë me grurë aty pranë. Dora e burrit, e plagosur nga kosë, u shërua nga bletët e bardha në momentin që u ulën mbi të.

Adoleshenca

adoleshencë di Margherita kaloi në një atmosferë të religjionit të thellë. Krahas mbajtjes së shtëpisë, ajo sigurisht u mësua të lexonte dhe të shkruante. Në mësimin fetar, prindërit ndoshta u ndihmuan nga fretërit dhe murgeshat e rendit Augustinian të pranishëm në Cascia.

Tradita insiston veçanërisht në vullnetin e adoleshentëve për t'u bërë murgeshë për t'ia kushtuar jetën Krishtit. Ma il destino di Margherita era diverso: nel 1393 Paolo di Ferdinando Mancini la chiese in moglie e il padre, nonostante la vocazione religiosa della figlia, acconsentì.

Una decisione che appare strana se si presta fede alla tradizione che descrive il giovane pretendente come un violento, appartenente alla fazione Ghibellina (contraria al potere temporale del papa), implicato in quelle faide che i genitori della ragazza s’impegnavano a far cessare favorendo la pacificazione tra le famiglie o i gruppi che vi erano coinvolti. Il matrimonio fu probabilmente celebrato nel 1395-1396 quando la ragazza aveva sedici o diciassette anni. La vita di Rita al fianco di Paolo non dovette essere facile, ma l’amore che gli portava le diede la forza di sopportare la sua irascibilità.

Fëmijët

Nacquero due figli: Gian Giacomo e Paolo Maria, che ebbero tutto l’amore, la tenerezza e le cure dalla mamma. Rita riuscì con il suo tenero amore e tanta pazienza a trasformare il carattere del marito e a renderlo più docile tanto che Paolo abbandonò le vecchie compagnie, le lotte, gli agguati e la vita rissosa per dedicare il suo tempo alla famiglia.

Por ky ndryshim nuk u vlerësua nga shokët e tij të vjetër, të cilët një natë, midis viteve 1413-1414, i ngritën një pritë vdekjeprurëse: e pritën pranë Collegiacone, përgjatë rrugës që të çon nga Cascia në Roccaporena, dhe aty e goditën me thikë për vdekje. .

Rita ishte shumë e shqetësuar nga mizoria e ngjarjes, kështu që ajo kërkoi strehë dhe ngushëllim në lutje me lutje të zjarrta dhe të zjarrta duke i kërkuar Zotit falje për vrasësit e të shoqit. Në të njëjtën kohë ai ndërmori veprime për të arritur qetësimin, duke filluar nga fëmijët e tij, të cilët, pavarësisht mësimeve të tij, ndjenin si detyrë hakmarrjen për vdekjen e babait të tyre.

Por, ndoshta për shkak të lutjeve që ajo vetë i ngriti në qiell që të mos njolloheshin më me gjak, Gian Giacomo dhe Paolo Maria vdiqën nga sëmundja rreth një vit pas babait të tyre, midis viteve 1414-1415.

Tani Rita mbeti vërtet vetëm dhe asgjë nuk e lidhte më me një jetë jashtë manastirit. Por murgeshat Augustine, të cilat mirëpritën edhe të vejat mes tyre, nuk mund të pranonin të pranonin në rendin e një gruaje që ishte e përfshirë, kundër dëshirës së saj, në një grindje.

Prandaj Rita mori përsipër të qetësonte familjen e burrit të saj me ata të vrasësve të tij dhe t'i jepte fund urrejtjes që e kishte privuar nga të gjitha dashuritë e saj. Një detyrë shumë e vështirë, pothuajse e pamundur, por që në fund ajo mundi ta kryente shkëlqyeshëm.

Guri"

Legjenda thotë se, në një nga netët e shumta të lutjes në majë të "Shkëmbi”, e cila dominon Roccaporena, Rita do të ishte fluturuar dhe depozituar brenda manastirit nga tre shenjtorët e saj mbrojtës: Gjon Pagëzori, Agustini dhe Nicola da Tolentino.

Murgeshat e manastirit të Shën Maria Magdalenës nuk mund të mos e mirëpritnin atë në komunitet, duke njohur një vullnet hyjnor në këtë ngjarje. Më në fund jeta e tij mund t'i kushtohej tërësisht Krishtit dhe meditimit mbi pasionin dhe vdekjen e tij. Dëshmitë që kanë mbërritur për jetën e Ritës, në vitet e kaluara mes murgeshave agustiniane, tregojnë figurën e një gruaje që praktikonte, mbi të gjitha, virtytet e përulësisë dhe bindjes.

Të Premten e Madhe 1432, Rita u kthye në Manastir thellësisht e shqetësuar, pasi dëgjoi një predikues të kujtonte me zjarr vuajtjet e vdekjes së Jezusit dhe mbeti duke u lutur përpara kryqit në soditje. Në një shpërthim dashurie, ai i kërkoi Jezusit të ndante, të paktën pjesërisht, vuajtjet e tij. Pastaj ndodhi mrekullia: ajo u shpua nga një nga gjembat e kurorës së Jezusit, i cili e goditi në ballë. Ishte një dhimbje e pafund: ai e mbajti plagën në ballë për 15 vitet e mbetura si vulë dashurie.

Për Ritën ishin vite vuajtjesh pa pushim; këmbëngulja e saj në lutje bëri që ajo të kalonte edhe 15 ditë radhazi në qeli.pa folur me askënd përveç Zotit“. Veç kësaj, ajo kishte veshur edhe këmishën e flokëve që i shkaktoi vuajtje, për më tepër ajo e nënshtronte trupin e saj në shumë mortifikime: flinte në dysheme derisa u sëmur dhe u detyrua të qëndronte në shtrat në vitet e fundit të jetës së saj.

Rreth 5 muaj pas vdekjes së saj, një ditë dimri me temperatura të ftohta dhe një batanije dëbore që mbulonte gjithçka, një i afërm e vizitoi atë dhe, teksa i tha lamtumirë, e pyeti Ritën nëse donte ndonjë gjë: ajo u përgjigj se do të donte një trëndafil të tij. kopsht. Në Roccaporena, e afërmja shkoi në kopshtin e vogël dhe u mahnit kur pa një trëndafil të bukur të lulëzuar: e zgjodhi dhe ia solli Ritës. Kështu Rita u bë shenjtore e"Prizë"dhe Shenjti i"Trëndafili".

Vdekje

Ishte 22 maj 1447: Rita, para se të mbyllte sytë përgjithmonë, pa një vizion të Jezusit dhe Virgjëreshës Mari që e ftonin në Parajsa. Një motër e saj pa shpirtin e saj të ngjitej në qiell e shoqëruar nga Engjëjt, ndërsa kambanat e Shën Marisë Magdalenës dhe të gjitha kishave të tjera filluan të binin vetë; një parfum shumë i ëmbël u përhap në të gjithë manastirin dhe nga dhoma e tij u pa një dritë e ndritshme që shkëlqente sikur të kishte hyrë dielli.

Trupi i tij, i ekspozuar në kishën e manastirit, ishte destinacioni i një turme të prekur: mes tyre një i afërm nga Roccaporena i cili, duke përqafuar trupin, u shërua nga një sëmundje e krahut dhe marangozi Cecco Barbari nga Cascia që pa duart e tij.

Nderimi

Aty nderimi e Ritës së Kascias nga besimtarët filloi menjëherë pas vdekjes së saj dhe u karakterizua nga numri dhe cilësia e ngjarjeve të jashtëzakonshme referuar ndërmjetësimit të saj, aq sa u bë"shenjtori i të pamundurës.

Rita u lumturua nga Papa Urbani VIII (Maffeo Barberini, 1623-1644)në 1627 dhe u kanonizua nga Pp Leo XIII (VincenzoGioacchino Pecci, 1878-1903)në vitin 1900, 453 vjet pas vdekjes së tij.

Kulti për S. Ritën është padyshim një nga më të përhapurit në botë, koleksioni besnik në çdo cep të tokës. Trupi i Shën Ritës ruhet brenda një kuti xhami, në një dhomë të manastirit të aneksuar në Bazilikë: prej saj mund të vërehet, përmes një hekure të madhe, se vetë trupi duket i mumifikuar. Zbulimi i fundit mjekësor ata deklaruan se në ballin e majtë ka gjurmë të një plage të hapur kockore (osteomyelitis). Këmba e djathtë ka shenja nga a sëmundje vuante vitet e fundit, ndoshta nga dhimbje të nervit shiatik, ndërsa gjatësia e tij ishte 157 cm.

S. Rita da Cascia
Shën Rita e Kashisë

burimi vagelodelgiorno.org


Dhuroni shoqatën tonë 5x1000
Nuk ju kushton asgjë, na vlen shumë!
Na ndihmoni të ndihmojmë pacientët e vegjël me kancer
ju shkruani:93118920615

i mëparshëmPostimi i radhës

Artikujt e fundit

pecore e capre
21 Aprile 2024
La Parola del 21 aprile 2024
kitten, cat, pet, gattino, gatto
20 prill 2024
Il gatto senza gli stivali
pregare il Rosario
20 prill 2024
Zgjidhni të luteni
libro del Vangelo
20 prill 2024
Fjala e 20 Prillit 2024
rana, animale, frog
19 prill 2024
Bretkosa me gojë gjerë

Ngjarje të ardhshme

×