Lexoni dhe dëgjoni Pied Piper

Pershendetje te gjitheve! Sonte do t'ju tregoj një përrallë che ha una bella morale: ad essere avari non ci si guadagna nulla. Anzi!

E’ una storia che deve lasciarci un insegnamento:

Lexo me mua

C’era una volta la città di Hamelin, in Germania: i suoi abitanti erano conosciuti ovunque per la loro avarizia. Quando si accorsero di quanto spendevano a nutrire i loro gatti, decisero di mandarli via dalla città.

Dhe kështu, Hamelin, si dhe për banorët e tij të pangopur dhe të pakëndshëm, u bë i famshëm për të qenë i vetmi qytet në vend pa hijen e një mace.

Ky lajm i kënaqi shumë minjtë, të cilët mbërritën masivisht.

Në më pak se asnjë kohë, ata pushtuan bodrumet, magazinat dhe hambarët.

Kështu, Hamelin u bë i famshëm jo vetëm për banorët e tij lakmitarë dhe të pakëndshëm dhe për të qenë i vetmi qytet në vend pa hijen e një mace, por edhe për minjtë e tij.

C’erano topi di tutte le forme e le dimensioni: dagli innocenti topini di campagna alle pantegane, grosse come uno scarpone da montagna.

Gli abitanti di Hamelin erano disperati e nemmeno il sindaco sapeva cosa fare.

Megjithatë, një ditë, një burrë i vogël doli te portat e bashkisë dhe i tha kryetarit të bashkisë: "Do të të çliroj nga minjtë, por dua një mijë flori".

Kryetari bëri llogaritë e tij: një mijë monedha ishin gjysma e asaj që u shpenzua për të mbajtur macet. Kështu që ai pranoi.

L’omino prese dalla sua sacca uno zufolo e cominciò a suonare. Come per magia, i topi uscirono dalle cantine e dai granai e lo seguirono, incantati dal suono dello zufolo.

Mijëra minj dolën nga shtëpitë dhe ndoqën djalin e vogël drejt lumit. Të gjithë minjtë në Hamelin kishin dalë nga vrimat e tyre për ta ndjekur: nuk kishte mbetur asnjë.

Il pifferaio si immerse nell’acqua fino alla cintura e i topi lo seguirono, nuotando come potevano.

Megjithatë, shpejt brejtësit u rrëmbyen nga rryma e nxituar dhe u mbytën. Gypi doli në breg, shkundi ujin dhe u kthye në Hamelin, për të marrë shpërblimin e tij.

“E tu vorresti mille monete d’oro per aver suonato lo zufolo?” gli disse il sindaco. “Da me non avrai proprio niente, cialtrone che non sei altro”.

Vogëlushi u dëbua nga bashkia dhe e shanë edhe banorët e tjerë të qytetit.

“Ah sì?” disse loro il pifferaio magico “Pagherete cara la vostra avarizia! Ah se vi pentirete”.

Pastaj u nis për në portat e qytetit të Hamelinit, duke nxjerrë flamurin nga çanta. Vogëlushi filloi të luante dhe befas fëmijët dolën nga shtëpitë dhe shkollat.

Ashtu siç kishte ndodhur me minjtë, të gjithë fëmijët e qytetit u magjepsën nga zhurma e tubit magjik të piperit dhe e ndiqnin duke vrapuar e duke kërcyer.

Pied Piper
Pied Piper

I loro genitori cercarono di fermarli, ma non ci fu niente da fare: i bambini uscirono dalla città.

Il pifferaio camminò suonando fino alle montagne; poi, fece entrare tutti i bambini in una grotta e sigillò l’ingresso con una pietra.

Që nga ajo ditë, fëmijët nuk janë kthyer më në qytet dhe askush nuk e di se çfarë ka ndodhur me ta. Vetëm një i vogël mbeti jashtë shpellës: ai ishte i çalë dhe ishte ndalur në pyll, i rraskapitur.

Dëgjoni përrallën

Histori para gjumit
Le favole della buonanotte
Piper Pied
Il Pifferaio Magico 2
/
Avatari i Françeska Rubertos

Përshëndetje, unë jam Francesca Ruberto, motra e Eugenio Ruberto. Unë kam lindur në Capua (CE) më 11 nëntor 2011

Lini një koment