Lexoni dhe dëgjoni poezinë prekëse të Elizabeth Barrett Browning: "If You Must Love Me"

Elisabeth Barrett lindi në 1806 në Durham. Ai jetoi një fëmijëri të privilegjuar me njëmbëdhjetë vëllezërit e motrat e tij. Të babai aveva fatto fortuna Faleminderit a delle piantagioni di zucchero in Xhamajka e aveva comprato una grande tenuta a Malvern Hills, dove Elizabeth trascorreva il koha andando a cavallo e allestendo spettacoli teatrali con la sua familjare.

Elizabeta, ende pa u rritur, kishte lexuar tashmëMiltonShekspiriDheDante. All’età di dodici anni scrisse un poema epico. La sua passione per i classici e i metafisici fu bilanciata da un forte spirito religioso.

Fra il 1832 e il 1837, a seguito di dissesti finanziari, la famiglia Barrett traslocò tre volte per poi stabilirsi a Londër. Në 1838 koleksioni u botuaSerafimi dhe poezi të tjera. Nello stesso periodo, Elizabeth Barrett ebbe gravi problemi di salute che la resero invalida agli arti inferiori e la costrinsero a restare in shtëpi e a frequentare solo due o tre persone oltre ai familiari.

Në 1844, lirimi ipoezitëe bëri atë një nga shkrimtaret më të njohura të ditës. Leximi i përmbledhjes së tij me poezi e shtyu poetinRobert Browning a scriverle per manifestare il proprio apprezzamento. Nel 1845 si incontrarono e, poco dopo, essendo il padre di Elizabeth fieramente contrario alle loro nozze, si sposarono di nascosto e fuggirono insieme a Firence, ku kishin një djalinstilolaps. Në Firence ata banonin nëSheshi San Felice, në një apartament në Palazzo Guidi i cili sot është bërë muzeu iCasa Guidikushtuar kujtimit të tyre.

Elizabeth Barrett Browning u botua më vonëSonete nga portugezët(1850),Disku në shtëpi Windows(1851),Aurora Leigh(1856) ePoezi para Kongresit(përmbledhja e poezive të tij, 1860).

Ajo ishte një përkrahëse e madhe eringjalljeitalian, i cili përshkroi me saktësi, veçanërisht ngjarjet e viteve 1848-1849 nëDisku në shtëpi Windows. Ai vlerësonte shumëCamillo Benso conte di Cavour e si rattristò per la sua vdekjen.

Ndërsa shëndeti i saj u përkeqësua, ajo vdiq në Firence në 1861. Ajo është varrosur nëVarrezat angleze në Firence. (burimi © Wikipedia)


Nëse duhet të më duash
Nëse duhet të më duash 4

Le të lexojmë së bashku

Nëse duhet të më duash, për asgjë tjetër
perveç Dashuria.
Kurrë nuk thonë:
t’amo per il buzëqeshje,
për pamjen,
mirësinë e të folurit,
mënyra e të menduarit është në përputhje me timen,
që më bëri të qetë një ditë.
Këto janë të gjitha gjërat
që mund të ndryshojë, i dashur,
in sé o per te, un amore
così sorto potrebbe poi morire.
E non amarmi per pietà di lacrime
që ma lajnë fytyrën.
Può scordare il qaj chi ebbe a lungo il tuo conforto,
dhe te humbas ty.
Soltanto per amore amami – e per sempre, per l’eternità.

Le të dëgjojmë së bashku

Histori para gjumit
Le favole della buonanotte
Nëse duhet të më duash
Nëse duhet të më duash 2
/
Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment