Koha e leximit: 5 minuta

Kam gjetur hapësirën time! Ngjitja në dukshmëri është figura e kohës sonë

Komenti i Ungjillit të 3 shtatorit 2023

E diela e njëzet e dytë e vitit TO A

Jer 20,7-9 Ps 62 Rom 12,1-2 Mt 16,21-27

Heqja dorë është akti i zbrazjes së vetvetes,
konvertimi është një mbushje:
nuk është vetëm një lëvizje fizike,
por edhe të brendshme

Shën Agustini,të folurit368,3
Ho trovato il mio spazio
Kam gjetur hapësirën time! 3

Fitoni shikueshmëri

Rrjetet sociale kanë krijuar një perceptim të përgjithësuar dhe iluziv të dukshmërisë së dikujt. I njëjti koncept sindikuesit, fatkeqësisht e ekspozuar edhe si model, nxit, veçanërisht të rinjtë, të zbatojnë çdo strategji për të tërhequr vëmendjen e publikut. Kështu, ndonjëherë ne hyjmë në një marramendje të sjelljes së papërgjegjshme ose të paskrupullt për të marrë këtë dukshmëri.

Ndryshimi i epokës është i dukshëm, sepse nuk bëhet fjalë më për përpjekje për të fituar aftësi apo për të shfrytëzuar burime, por vetëm për të kërkuar mënyra për të tërhequr vëmendjen dhe për të fituar një konsideratë të caktuar.

Kjo dinamikë është bërë shenjë dalluese e kohës sonë dhe përfaqëson në mënyrë emblematike të gjitha ato situata në jetë në të cilat ne jemi të gatshëm të bëjmë gjithçka për të marrë siguri ekonomike dhe sociale, për të fituar miratimin dhe ndoshta një pozicion që mund të sigurojë prestigj dhe admirim.

Çmimi i ndërgjegjes

Dal momento che questi comportamenti sono caratterizzati proprio dall’approvazione collettiva, è difficile che chi li persegue percepisca il peso della coscienza. L’obiettivo di guadagnare il mondo, cercando di conquistare sempre più spazio, annebbia lo sguardo.

Zakonisht, ata që ndjekin këtë objektiv pranojnë shantazhe dhe kompromise, duke u bërë efektivisht skllav i tyre. Edhe pse shumë shpesh çështja nuk u intereson atyre që kryejnë këto sjellje, ndjekja e dukshmërisë, suksesit dhe prestigjit me çdo kusht, sigurisht nuk është rruga që na afron me Zotin.

Fito apo humb?

Nel Vangelo di questa domenica le parole di Gesù mettono chiaramente in contrapposizione la brama di guadagnare il mondo e la disponibilità a perdere la propria vita. La via che avvicina a Dio è perdita per fare spazio a Lui.

Perdere la vita significa sprecare il proprio amore senza pretendere il contraccambio, l’applauso o la gratificazione.

Humbja e jetës do të thotë të shërbesh me përulësi dhe në heshtje pa kërkuar dukshmëri dhe njohje. Humbja e jetës suaj është duke i dhënë kohën dhe burimet tuaja vetëm sepse besoni në dashuri.

La strada che avvicina a Dio infatti è solo quella che ripercorre il cammino di Cristo: bisogna soffrire a causa degli uomini, morire e poi risorgere.

Kushdo që nuk është i gatshëm të hyjë në këtë dinamikë, nuk bëhet kurrë dishepull i Krishtit. Ne vuajmë për shkak të burrave kur themi të vërtetën, kur pranojmë poshtërime të padrejta, kur nuk bëjmë kokën për të dalë.

Qendro pas

Molti cristiani del nostro tempo vorrebbero tenere insieme queste dinamiche umane di ricerca del successo e della visibilità e la relazione con Dio.

Hanno lo stesso atteggiamento di Pietro: vogliono insegnare a Dio come si vive. Pietro si è messo davanti a Gesù, vorrebbe decidere lui la strada.

Megjithatë, Jezusi i kujton atij se dishepulli është ai që ecën pas mësuesit, sepse ai duhet të mësojë të shkojë edhe në ato rrugë ku, i vetëm, nuk do të kishte vendosur të shkonte. Është Jezusi ai që tregon rrugën për të shkuar, jo Pjetri.

Dukshmëri apo maturi?

Quando Pietro, come l’uomo di oggi, si mette davanti a Dio, diventa scandalo, cioè ostacolo, perché impedisce al Vangelo di indicare la strada.

Në fakt, Ungjilli flet për maturi dhe sakrificë: kur Jezusi percepton forma të lavdërimit njerëzor ndaj tij, ai tërhiqet në vende të vetmuara dhe kur në një fshat njerëzit do të donin ta ndalonin, ai u thotë dishepujve të ecin përpara.

Shitja e egos

Mettersi dietro al maestro significa dunque rinnegare se stessi, cioè mettere da parte il proprio io con le sue velleità, la sua autoreferenzialità, il suo narcisismo ipertrofico.

Është një qëndrim që po bëhet gjithnjë e më i rrallë dhe i vështirë sot, sepse jetojmë në një kulturë që na shtyn, përkundrazi, të vendosim veten në qendër dhe të propozojmë si modele idhujtarie pikërisht ata që e bëjnë veten një produkt për t'u shitur. .

Egoja ose kryqi

Gesù chiede al discepolo di mettere da parte il proprio io perché è l’unico modo per fare spazio alla croce. Solo chi si spoglia del proprio io può prendere la croce ogni giorno.

Kryqi këtu nuk është fatkeqësia që ndonjëherë mund të bjerë mbi ne, por është logjika e Ungjillit, mënyra e të menduarit të Jezusit. Sa më shumë të humbasim pak nga vetja jonë, aq më shumë do të mund t'i lëmë vend logjika e Ungjillit si kriter për zgjedhjet tona.

Nëse ndjekim vetëm veten tonë, mund të gëzojmë miratimin e botës për një kohë, por Zoti nuk do të jetë në jetën tonë. Nëse pranojmë të humbasim egon, mbase nuk do të ketë vlerësimin e botës, që edhe mund ta kishim merituar, por do të kishim fituar kungimin me Zotin, në fakt është thjesht çështje preferencash!

Lexoni brenda

  • Jeni dikush që kërkon shikueshmëri dhe vlerësim me çdo kusht?
  • Preferoni dukshmërinë e botës apo marrëdhënien me Zotin?

Me mirësjellje © ♥ Ati Gaetano Piccolo SJ

Le të dëgjojmë së bashku

Vangelo del giorno
Ungjilli i ditës
Kam gjetur hapësirën time!
Loading
/

Dhuroni shoqatën tonë 5x1000
Nuk ju kushton asgjë, na vlen shumë!
Na ndihmoni të ndihmojmë pacientët e vegjël me kancer
ju shkruani:93118920615

Artikujt e fundit

dare, porgere fiori
18 prill 2024
Creato per amare gli altri
cross, crucifix, chalice, eucaristia
18 prill 2024
Fjala e 18 Prillit 2024
il pane di vita
17 prill 2024
Lutja e 17 Prillit 2024
mamma e bimba nel giardino
17 prill 2024
Edoardo dëgjon lulet
action, adult, athlete, disabili che giocano
17 prill 2024
Aftësia e kufizuar: dritë jeshile për dekretin e fundit zbatues

Ngjarje të ardhshme

×