Lexoni dhe dëgjoni Fjalën e 24 majit 2023

E mërkurë e javës së shtatë të Pashkëve

Sot Kisha feston Zoja Ndihmë e të Krishterëve

Leximi i Parë

ju besoj Zoti, e cila ka fuqinë për të ndërtuar dhe për të dhënë trashëgimi.

Nga Veprat e Apostujve
Në 20,28-38

Në ato ditë, Pali u tha pleqve të Kisha i Efesit: "Rigjoni veten dhe mbi gjithë kopenë, në mes të së cilës Fryma e Shenjtë ju ka bërë kujdestarë për të qenë barinj të Kisha e Zoti, të cilën ajo e bleu me gjakun e saj Djali.

E di që pas largimit tim do të vijnë mes jush ujqër grabitqarë, të cilët nuk do ta kursejnë kopenë; edhe ndër ju do të dalin disa dhe do të thonë gjëra të çoroditura për të tërhequr pas vetes dishepujt. Prandaj jini vigjilentë, duke kujtuar se për tre vjet, natë e ditë, nuk kam pushuar, me lot, së këshilluari secilin prej jush.

Dhe tani ju besoj Zoti dhe me fjalën e hirit të tij, që ka fuqi të ndërtojë dhe të japë një trashëgimi midis të gjithë atyre që janë shenjtëruar prej tij.

Nuk kam lakmuar as argjendin, as arin, as veshjen e askujt. Ti e di se këto duart e mia kanë siguruar nevojat e mia dhe të atyre që ishin me mua. Në çdo mënyrë ju kam treguar se të dobëtit duhet ndihmuar duke punuar në këtë mënyrë, duke kujtuar fjalët e Zotit Jezusin, i cili tha: “Është më e bekuar të japësh sesa të marrësh!”.

Pasi tha këtë, ai u gjunjëzua me të gjithë dhe u lut. Të gjithë shpërthyen në lot dhe, duke iu hedhur në qafë Paolos, e puthnin, të pikëlluar mbi të gjitha sepse ai kishte thënë se nuk do ta shihnin më fytyrën e tij. Dhe e shoqëruan deri në anije.

Fjala e Zoti.

Psalmi përgjegjës
Nga Ps 67 (68)

R. Mbretëritë e tokës, këndoni a Zoti.

Trego, ose Zotiforca juaj
konfirmoni, ose Zotisa shumë ke bërë për ne!
Për tempullin tuaj në Jeruzalem
mbretërit do t'ju sjellin dhurata. R.

Mbretëritë e tokës, këndojnë a Zoti,
i këndoni himne Zotit,
atij që kalëron në qiejt, në qiejt e përjetshëm.
Ja, ai bën të dëgjohet zëri i tij, një zë i fuqishëm!
Njohin a Zoti fuqia e saj. R.

Madhëria e tij mbi Izraelin,
fuqia e tij mbi retë.
E tmerrshme je, o Zoti, në shenjtëroren tuaj.
Është ai, ai Zoti i Izraelit, i cili i jep forcë dhe energji popullit të tij.
I bekuar qofsh Zoti! R.

Aklamacion ungjillor

Halleluja, halleluja.

Fjala jote, Zot, është e vërteta:
na shenjtëro në të vërtetën. (Krh. Gjn 17,17 b.a)

Aleluja.

Ungjilli i sotëm

Ata janë një, si ne.

Fjala e 24 majit 2023
Fjala e 24 majit 2023 4

Nga Ungjilli sipas Gjonit
Gjn 17,11b-19

Gjate asaj kohe, [Jezusin, ngriti sytë drejt qiellit, u lut duke thënë:]«Babai shenjt, mbaji në emrin tënd, atë që më ke dhënë, që të jenë një si ne.

Kur isha me ta, i mbajta në emrin tënd, atë që më ke dhënë dhe i kam mbajtur dhe nuk ka humbur asnjë prej tyre, përveç djalin della perdizione, perché si compisse la Scrittura.

Por tani unë vij te ju dhe e them këtë ndërsa jam në botë, që ata të kenë në vetvete plotësinë e gëzimit tim. Unë u dhashë atyre fjalën tënde dhe bota i urrente, sepse ata nuk janë nga bota, ashtu si unë nuk jam nga bota.

Non prego che tu li tolga dal mondo, ma che tu li custodisca dal Maligno. Essi non sono del mondo, come io non sono del mondo.

Shenjtërojini me të vërtetë. Fjala juaj është e vërtetë. Siç më dërgove mua në botë, edhe unë i dërgova ata në botë; për ta shenjtëroj veten time, që edhe ata të jenë të shenjtëruar në të vërtetën".

Fjala e Zotit.

Shën Qipriani (rreth 200-258)

peshkop i Kartagjenës dhe martir

Njësia e Kisha, 5, 7, 23 (përkth. cb© evangelizo)

"Qofshin të gjithë një!"

Ka vetëm një Kisha che, con fecondità sempre crescente, abbraccia una moltitudine sempre più vasta. Il sole invia molti raggi, ma è unica la sua fonte luminosa; l’albero si divide in molti rami, ma c’è un solo tronco vigorosamente appoggiato alle sue tenaci radici; da una sorgente sgorgano molti ruscelli; questa molteplicità non si crea, sembra, che grazie alla sovrabbondanza dell’acqua, che viene però da un’unica origine.

Separate un raggio dalla massa del sole, l’unità della luce non ammette tale frazionamento. Staccate un ramo da un albero: il ramo staccato non potrà più fiorire.

Prisni një përrua nga burimi i tij, ai thahet. Gjithashtu ndodh me Kisha i Zotit: ai shpërndan rrezet e dritës së tij në të gjithë universin, por një është drita që përhapet kudo, uniteti i trupit nuk ndahet. Ajo përhap degët e saj të vitalitetit të fuqishëm mbi të gjithë tokën, ujërat e saj të bollshme arrijnë larg. Megjithatë ka vetëm një burim, një origjinë, një nënë.

Sakramenti i unitetit, lidhja e një harmonie të qëndrueshme të pazgjidhshme, na paraqitet në Ungjill nga tunika e Zotit tonë Jezusin Krishtit, e cila nuk është e ndarë dhe as e grisur, por, e hedhur me short për të parë se me kë do të vishej Krishtitmbërrin i paprekur tek personi që e merr në zotërim, pa u tretur e pa u prerë. Njerëzit e Krishtit pure non può essere diviso.

Dhe tunika e tij, një, prej një pjese të vetme, prej një pëlhure të vetme, përfaqëson harmoninë koherente të njerëzve tanë, të neve që kemi veshur Krishtit. Uniteti është i pandashëm; një trup nuk mund të humbasë kohezionin e tij dhe as të copëtohet, të brendshmet e tij të këputen dhe të shpërndahen. Çdo gjë që largohet nga qendra e jetës nuk mund të jetojë dhe të marrë frymë veçmas, ajo humbet substancën e shëndetit.

FJALËT E ATIT TË SHENJTË

Zoti, facendosi uomo, ha fatto propria la nostra sete, non solo dell’acqua materiale, ma soprattutto la sete di una vita piena, di una vita libera dalla schiavitù del male e della morte.

Në të njëjtën kohë, me mishërimin e saj Zoti vuri etjen e tij – sepse gjithashtu Zoti ka etje - në zemrën e një njeriu: Jezusin të Nazaretit. Zoti ai ka etje për ne, për zemrat tona, për tonat Dashuria, dhe vendoseni këtë etje në zemrën e Jezusin.

Pra, në zemër të Krishtit takohen etja njerëzore dhe etja hyjnore. Dhe dëshira për unitetin e dishepujve të tij i përket kësaj etje. E gjejmë të shprehur në lutjen e ngritur në Babai prima della Passione: «Perché tutti siano una sola cosa» (Gv 17,21).

Ajo që donte Jezusin: uniteti i të gjithëve! Djalli - ne e dimë - është babai i përçarjeve, është ai që ndan gjithmonë, që bën gjithmonë luftëra, aq shumë bën keq. Se kjo etje për Jezusin etja jonë bëhet gjithnjë e më shumë! (Angelus, 25 janar 2015)

Ungjilli i ditës
Il Vangelo del giorno
Fjala e 24 majit 2023
Fjala e 24 majit 2023 2
/
Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment