Lexoni dhe dëgjoni Fjalën e 22 majit 2023

E hënë e javës së shtatë të Pashkëve

Leximi i Parë

A e morët Frymën e Shenjtë kur erdhët në besim?

Nga Veprat e Apostujve
Në orën 19,1-8

Ndërsa Apolloni ishte në Korint, Pali kaloi rajonet e rrafshnaltës dhe zbriti në Efes.
Qui trovò alcuni discepoli e disse loro: «Avete ricevuto lo Spirito Santo quando siete venuti alla fede?». Gli risposero: «Non abbiamo nemmeno sentito dire che esista uno Spirito Santo».

Dhe ai tha: "Çfarë pagëzimi keni marrë?". "Pagëzimi i Gjonit", u përgjigjën ata. Pali më pas tha: «Gjoni pagëzoi me një pagëzim pendimi, duke i thënë popullit të besonte në atë që do të vinte pas tij, domethënë në Jezusin».

Duke dëgjuar këtë, ata u pagëzuan në emër të Zotit Jezusin dhe sapo Pali vuri duart mbi ta, Fryma e Shenjtë zbriti mbi ta dhe filluan të flasin në gjuhë të huaja dhe të profetizojnë. Ishin gjithsej rreth dymbëdhjetë burra.

Pastaj, duke hyrë në sinagogë, ai mundi të fliste lirshëm atje për tre muaj, duke diskutuar dhe duke u përpjekur të bindte dëgjuesit e tij për atë që kishte të bënte me mbretërinë e Zoti.

Fjala e Zoti.

Psalmi përgjegjës
Nga Ps 67 (68)

R. Mbretëritë e tokës, këndoni a Zoti.

Ngrihuni Zoti dhe armiqtë e tij u shpërndafshin
dhe ata që e urrejnë le të ikin para tij.
Ndërsa tymi tretet, ju i shpërndani ato;
si shkrihet dylli para zjarrit,
të ligjtë vdesin më parë Zoti. R.

Por të drejtët gëzohen,
ata gëzohen para Zoti
dhe ata këndojnë nga gëzimi.
Këndo për të Zoti, lavdëroni emrin e tij:
Zot është emri i tij. R.

Babai i jetimëve dhe mbrojtës i të vejave
Dhe Zoti në banesën e tij të shenjtë.
Për ata që janë vetëm Zoti bën të jetojë një shtëpi,
i nxjerr me gëzim robërit. R.

Aklamacion ungjillor

Halleluja, halleluja.

Nëse jeni ringjallur me Krishtit,
kërkoni gjërat atje lart, ku është Krishtit,
ulur në të djathtë të Zoti. (Kol 3,1)

Aleluja.

Ungjilli

Ki guxim: Unë kam pushtuar botën!

Fjala e 22 majit 2023
Fjala e 22 majit 2023 4

Nga Ungjilli sipas Gjonit
Gjn 16:29-33

Në atë kohë, dishepujt thanë a Jezusin: «Ja, tani ju flisni hapur dhe jo më në mënyrë të mbuluar. Tani e dimë se ju dini gjithçka dhe nuk keni nevojë që dikush t'ju pyesë. Kjo është arsyeja pse ne besojmë se keni dalë Zoti».

Ai iu përgjigj atyre Jezusin: «Tani beson? Ja, ora po vjen, me të vërtetë tashmë ka ardhur, në të cilën ju do të shpërndaheni, secili për vete dhe do të më lini të qetë; por unë nuk jam vetëm, sepse Babai dhe me mua.

Jua thashë këtë që të keni paqe në mua. Në botë keni mundime, por keni guxim: Unë e kam pushtuar botën!».

Fjala e Zotit.

Shën Charles de Foucauld (1858-1916)

vetmitar dhe misionar në Sahara

§ 66, Psalmi 33 (përkth. cb© evangelizo)

“Paqja në mua”

Come ottenere la pace? La perfetta pace si trova solo in cielo… Quaggiù dobbiamo sempre lottare contro il demonio, contro la nostra natura corrotta, contro qualcuno…

Por në të njëjtën kohë ne gjithashtu duhet të jemi në paqe këtu poshtë: në paqe me Zoti, perDashuria suprem a Zoti e alla sua santa volontà, e l’accoglienza perfetta a ciò che succede, la perfetta conformità alla sua benedetta volontà, a quella volontà che è lui. La pace con noi stessi, resistendo alle tentazioni e mantenendo pura la coscienza, senza doverci rimproverare nulla.

Paqja me të tjerët; duke i dashur ata, duke u mbetur miq të tyre edhe kur janë armiq, duke u lutur për shpirtrat e tyre me ndjenja miqësie dhe paqeje ndërsa na persekutojnë ose kur detyrohemi t'u rezistojmë ose të sulmojmë gabimet dhe veset e tyre. (…) Një nga mjetet më të mira për të ruajtur paqen është me Zoti, si me veten dhe me të tjerët është heshtje. Na mbledh, na jep shpirtin e lutjes, e lë shpirtin të lirë të fluturojë drejt Zoti, larg diskutimeve njerëzore: favorizon kështu lutjen, bashkimin a Zoti, paqen e thellë të shpirtit që nuk jeton më për botën, por humbet, mbytet Zoti

Il silenzio ci aiuta infinitamente ad aver la pace con noi stessi: taglia alla radice molti peccati e una moltitudine di distrazioni (…)- Ci aiuta a custodire la pace con gli altri, impedisce le discussioni, le contestazioni, le divergenze di sentimenti, i rapporti, le maldicenze, infine tutti i dissensi e tutti i malintesi, tutti i rancori provenienti dalla parola (…).

E imja Zoti Më jep hirin të kem këtë paqe, paqen e shpirtit që kërkon vetëm ty, ndahet nga të gjitha zhurmat e kota të tokës, (...) dhe gjen paqen e vërtetë te ti, e vetmja që mund të gjendet këtu poshtë.

FJALËT E ATIT TË SHENJTË

'Të durosh': është më shumë se të kesh durim, është të mbash mbi supe, të mbash peshën e mundimeve. Dhe gjithashtu jeta e i krishterë ha dei momenti così.

Por Jezusin ci dice: ‘Abbiate coraggio in quel momento. Io ho vinto, anche voi sarete vincitori’. Questa prima parola ci illumina per andare nei momenti più difficili della vita, quei momenti che anche ci fanno soffrire (…) affidare al Signore questo momento difficile, affidare al Signore me stesso, affidare al Signore i nostri fedeli, noi sacerdoti, vescovi, affidare al Signore le nostre famiglie, i nostri amici e dire al Signore: ‘Prenditi cura di questi, sono i tuoi’.

Është një lutje që nuk e bëjmë gjithmonë, lutja e amanetit: 'Zot, këtë ta besoj ty, ti çoje përpara', është një lutje e bukur e krishterë. Është qëndrimi i besimit në fuqinë e Zotit, gjithashtu në butësinë e Zotit që është Babai (…) Tre parole: tribolazioni, affidamento e pace. Nella vita dobbiamo andare su strade di tribolazione ma è la legge della vita.

Por në ato momente t'ia besojmë veten Zotit, ... duke i kërkuar që të na forcojë besimin dhe shpresën tonë, duke i kërkuar të na japë besimin për të kapërcyer mundimet, sepse Ai ka pushtuar botën dhe na jep të gjithëve paqen e tij". (Homilia Santa Marta, 5 maj 2015)

Ungjilli i ditës
Il Vangelo del giorno
Fjala e 22 majit 2023
Fjala e 22 majit 2023 2
/
i mëparshëmPostimi i radhës
Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment