Lexoni dhe dëgjoni Fjalën e 14 majit 2023

E diela e gjashtë e Pashkëve

Leximi i Parë

Ata vunë duart mbi ta dhe morën Frymën e Shenjtë.

Nga Veprat e Apostujve
Veprat e Apostujve 8,5-8,14-17

Në ato ditë, Filipi zbriti në një qytet të Samarisë dhe u predikoi atyre Krishtit. Dhe turmat njëzëri u kushtuan vëmendje fjalëve të Filipit, duke e dëgjuar të fliste dhe duke parë shenjat që bënte. Në fakt, nga shumë të demonizuar dolën shpirtra të papastër, duke lëshuar klithma të forta dhe shumë të paralizuar dhe të gjymtuar u shëruan. Dhe në atë qytet ishte një gëzim i madh.

Ndërkohë apostujt në Jeruzalem mësuan se Samaria e kishte pranuar fjalën e Zoti dhe ata dërguan tek ata Pjetrin dhe Gjonin. Ata zbritën dhe u lutën që ata të merrnin Frymën e Shenjtë; sepse ai nuk kishte zbritur ende mbi asnjë prej tyre, por ata ishin pagëzuar vetëm në emër të Zotit Jezusin.

Pastaj vunë duart mbi ta dhe morën Frymën e Shenjtë.

Fjala e Zoti.

Psalmi përgjegjës
Nga Psalmi 65 (66)

A. Gëzuar Zoti, të gjithë ju të tokës.

Gëzuar Zoti, të gjithë ju të tokës,
këndoni lavdinë e emrit të tij,
jepini atij lavdi me lavdi.
Tregoj a Zoti: “Të tmerrshme janë punët tuaja! R.

Gjithë toka të përkulet,
Unë të këndoj himne, të këndoj në emrin tënd".
Ejani dhe shikoni veprat e Zoti,
i tmerrshëm në veprimin e tij ndaj burrave. R.

Ai e shndërroi detin në tokë të thatë;
ata e kaluan lumin në këmbë:
prandaj ne gëzohemi në të.
Me forcën e tij ai sundon përgjithmonë. R.

Ejani, dëgjoni të gjithë ju që keni frikë Zoti,
dhe unë do të tregoj atë që ai ka bërë për mua.
I bekuar qofsh Zoti,
që nuk e refuzoi lutjen time,
ai nuk ma mohoi mëshirën e tij. R.

Leximi i dytë

I vrarë në trup, por i gjallë në shpirt.Nga letra e parë e Shën Pjetrit apostull
1Pt 3,15-18

Të dashur, adhuroje Zotin, Krishtit, në zemrat tuaja, gjithmonë të gatshëm për t'iu përgjigjur kujtdo që ju pyet arsyen e shpresës që është në ju.

Megjithatë, kjo duhet bërë me butësi dhe respekt, me një ndërgjegje të drejtë, në mënyrë që, pikërisht në momentin kur njerëzit flasin keq për ju, ata që keqtrajtojnë sjelljen tuaj të mirë në Krishtit.

Nëse vërtet ky është vullneti i Zoti, është më mirë të vuash duke bërë mirë sesa të bësh keq, sepse gjithashtu Krishtit vdiq një herë e përgjithmonë për mëkatet, i drejtë për të padrejtët, për t'ju kthyer përsëri Zoti; i vrarë në trup, por i gjallë në frymë.

Fjala e Zoti.

Aklamacion ungjillor

Halleluja, halleluja.

Nëse dikush më do, do ta mbajë fjalën time, thotë Zoti,
dhe Babai të mitë do ta duan dhe ne do të vijmë tek ai. (Gjoni 14:23)

Aleluja.

Ungjilli

Unë do të lutem Babai dhe ai do t'ju japë një tjetër Parakletë.

Fjala e 14 majit 2023
Parakleti i Frymës së Shenjtë

Nga Ungjilli sipas Gjonit
Gjoni 14:15-21

Gjate asaj kohe, Jezusin ai u tha dishepujve të tij: “Nëse më doni, do t'i zbatoni urdhërimet e mia; dhe unë do të lutem Babai ed egli vi darà un altro Paràclito perché rimanga con voi per sempre, lo Spirito della verità, che il mondo non può ricevere perché non lo vede e non lo conosce.

Ju e njihni atë sepse ai mbetet me ju dhe do të jetë në ju.

Non vi lascerò orfani: verrò da voi. Ancora un poco e il mondo non mi vedrà più; voi invece mi vedrete, perché io vivo e voi vivrete.

Atë ditë do ta dini se unë jam në Babai imja dhe ti në mua dhe unë në ty.

Ai që pranon urdhërimet e mia dhe i zbaton, është ai që më do mua. Kush më do mua do të jetë i dashur nga Babai timin, dhe unë gjithashtu do ta dua dhe do t'i zbulohem atij".

Fjala e Zotit.

Shën Hilari i Poitiers (rreth 315-367)

peshkop, doktor i Kisha

Traktat mbi Trinitetin, 2, 31-35

"Unë do t'i lutem Atit dhe ai do t'ju japë një Këshilltar tjetër që të qëndrojë me ju përgjithmonë: Frymën e së vërtetës"

Zoti ai është Shpirt”, i thotë Zoti gruas samaritane (…); aq gjatë sa Zoti è invisibile, incomprensibile e infinito, non va adorato su un monte o in un tempio (Gv 4,21-24).

"Zoti është shpirt” dhe një frymë nuk mund të kufizohet ose të mbahet prapa; nga fuqia e natyrës së tij, ajo është kudo dhe mungon nga askund; me gjithë vetveten vërshon në çdo gjë. Për këtë është e nevojshme të adhuroni në Frymën e Shenjtë Zoti che è spirito. (…)

Non dice altra cosa l’apostolo Paolo quando scrive: «Il Signore è spirito e dove c’è lo Spirito del Signore c’è la libertà» (2 Cor 3,17). (…) Cessino dunque le argomentazioni di coloro che rifiutano lo Spirito. Lo Spirito Santo è uno, diffuso dappertutto, è lui che ha illuminato tutti i patriarchi, i profeti e l’intero coro di tutti coloro che hanno partecipato alla redazione della Legge.

Egli ha ispirato Giovanni il Battista fin dal grembo di sua madre; è stato effuso infine sugli apostoli e su tutti i credenti affinché conoscessero la verità rivelata loro per grazia. Ascoltiamo dalle parole dello stesso Signore quale sia il suo compito nei nostri confronti.

Dice: «Molte cose ho ancora da dirvi, ma per il momento non siete capaci di portarne il peso. È bene per voi che io me ne vada; se me ne vado vi manderò il Consolatore (…), lo Spirito di verità che vi guiderà alla verità tutta intera» (Gv 16, 7-13). (…)

Në këto fjalë manifestohet si vullneti i dhënësit, ashtu edhe natyra dhe roli i atij që na jep. Meqenëse kufizimi ynë nuk na lejon të kuptojmë as atë Babai, as Djali, është e vështirë të kuptosh misterin e mishërimit të Zoti. Il dono dello Spirito Santo, che si fa nostro alleato con la sua intercessione, ci illumina. (…)

Dhurata, pra Krishtit, è dato interamente a tutti. Resta ovunque a nostra disposizione e ci è concesso nella misura in cui vogliamo accoglierlo.

Fryma e Shenjtë do të qëndrojë me ne deri në fund të botës, ai është ngushëllimi i pritjes sonë, ai është pengu i shpresës në realizimin e ardhshëm të dhuratave të tij, ai është drita e mendjeve tona, shkëlqimi i shpirtrave tanë.

FJALËT E ATIT TË SHENJTË

Duke medituar mbi këto fjalë të Jezusin, sot e perceptojmë me një ndjenjë besimi se jemi populli i Zoti në bashkësi me Babai dhe me Jezusin mediante lo Spirito Santo.

Në këtë mister kungimi, Kisha gjen burimin e pashtershëm të misionit të tij, i cili realizohet nëpërmjetDashuria.

Jezusin thotë në Ungjillin e sotëm: “Kush i pranon urdhërimet e mia dhe i zbaton, ai është ai që më do mua. Kush më do mua do të jetë i dashur nga Babai mio e anch’io lo amerò e mi manifesterò a lui» (v. 21).

ështëDashuria e cila na njeh me njohuritë e Jezusin, falë veprimit të këtij “Avokati” i cili Jezusin dërgoi, domethënë Frymën e Shenjtë. L'Dashuria te Zoti e al prossimo è il più grande comandamento del Vangelo.

Zoti na thërret sot t'i përgjigjemi me bujari thirrjes ungjilloreDashuria, duke vendosur Zoti al centro della nostra vita e dedicandoci al servizio dei fratelli, specialmente i più bisognosi di sostegno e di consolazione. (…)

Çdo ditë njeriu duhet të mësojë artin e të dashuruarit. (…) çdo ditë duhet ndjekur me durim shkollën e Krishtit, çdo ditë duhet të falësh dhe të shikosh Jezusin, dhe kjo, me ndihmën e këtij “Avokati”, të këtij Ngushëlluesi që Jezusin dërguar tek ne që është Fryma e Shenjtë. (Regina Caeli, 21 maj 2017)

Ungjilli i ditës
Il Vangelo del giorno
Fjala e 14 majit 2023
La Parola del 14 maggio 2023 2
/
i mëparshëmPostimi i radhës
Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment

Shënimet e fundit

Virgjëresha Mari Nëna e Kishës
Virgjëresha Mari Nëna e Kishës
29 maj 2023
Maria në këmbët e kryqit
Fjala e 29 majit 2023
29 maj 2023
zambaku i Eugjeni
Lutja e 28 majit 2023
28 maj 2023
Derri i frikësuar
Gruaja dhe derri
28 maj 2023
Fryma e Shenjtë
Fjala e 28 majit 2023
28 maj 2023

Reklamim

Reklamim