Takimi ynë me Papa Françeskun: një ditë falënderimi

Një mik i vërtetë është dikush që të merr në krah dorë dhe të prek zemrën.

Gabriel García Márquez

Dje në mbrëmje, në orën 18.30 flasim me telefon me Alessandro Gisotti: I them se jemi parkuar me të dashurin tonë autohomë Pio në Parkun e Vatikanit i cili është në via delle Fornaci në numrin 24.

Me entuziazëm, Alessandro më thotë se jeton afër, shumë afër, që të nesërmen në mëngjes, një mëngjes me rëndësi historike dhe sentimentale nga të gjitha këndvështrimet, të hamë mëngjesin së bashku.

Unë nxjerr gëzim dhe dashuri nga çdo por: Unë vazhdoj t'i përsëris atij: "faleminderit Alessandro, faleminderit për gjithçka që ke bërë dhe me siguri atë që do të bësh“. Dhe ai, në një mënyrë miqësore dhe të dashur, vazhdon të më përsërisë: "është fryt i miqësisë sonë, i dashurisë sonë për Eugjeni!"

Çfarë të them: kur goja hesht, zemra flet!

Filloni ditën

Kështu që në dritën e parë të agimit, dal me Lussy-n për ta bërë atë të bëjë shëtitjen e saj të zakonshme të mëngjesit, kushtuar jakës.

Dita është e mrekullueshme, ajri është i freskët dhe asnjë re nuk errëson rrugën tonë drejt shenjtorit tonë të dashur Babai Françesku.

Takimi me Alessandron është në udhëkryqin Fornaci-Cavalleggeri në orën 7.30

Carramba! çfarë takimi

Pavarësisht rregullave të kufizimeve, ne u përqafuam me njëri-tjetrin: nuk mund të jetonim pa të! Një përqafim i ngrohtë, i fortë, plot emocione, plot me atë sinqeritetin që vjen vetëm nga zemra.

Një fije e vetme na bashkon: Eugjeni!

Cornetto, caffè, cappuccino e via: direzione Vaticano.

Papa Françesku, ja ku kemi ardhur!

Me Alessandron dhe lejen e tij të Vatikanit hyjmë nga Dera e Perugino, transitato da capi di stato e personalità di alto livello.

Epo, pikërisht kështu ndihemi tani: jo personalitete të nivelit të lartë, por të veçantë, sepse jemi të ndriçuar nga drita e Zoti.

Takimi ynë me Papa Françeskun: një ditë falënderimi
Dera e Perugino - Qyteti i Vatikanit

Dhe është një botë tjetër, e krijuar nga paqja, qetësia, heshtja. Dhe në heshtje zemra flet.

Disa hapa dhe para syve tanë na del, Papa ynë i dashur. Dil nga Santa Marta, i shoqëruar nga bashkëpunëtorët e tij më të afërt, dhe është gati të hipë në 500-shin e tij të zi për t'u nisur drejt Bazilikës së Shën Pjetrit për kremtimin e Meshës së Shenjtë.

Është një vegim që mbush zemrën, mbush shikimin, mbush vështrimin me mirësi të pafundme, mbush shtrirjen e shkurtër të kalldrëmit që ndan zemrën tonë nga e Tij me mirënjohje.

Ne i japim atij një "bye bye" të thjeshtë por të ndyrë me dorën tonë të vogël.

Nga pas xhamit të makinës e shohim duke u përgjigjur: “Mirupafshim"me të dorë veshur me të bardha.

Un brivido lungo la schiena ci percorre.

Pas disa çastesh ekstaze, rifilluam udhëtimin tonë drejt sallës Pali VI

Alessandro na jep lejet për hyrje.

kalojnë për takimin me Papa Françeskun në sallën Pali VI
kalojnë për takimin me Papa Françeskun në sallën Pali VI

I themi lamtumirë Alessandros me një selfie të këndshme: dhe e donim!

Hyjmë në sallën Pali VI

I madh, i ndritshëm, i madh, i gjerë, i lehtë, shumë dritë.

Kardinalët flasin secili në gjuhën e tyre, por vetëm njëra lëkundet në zemër: Fjala e Zoti.

Gjithçka është Zoti ketu brenda!

Të sëmurët në karrige me rrota; fëmijët me kokë tullac, pacientë të Dr. Cacchione, nga Polonia; mijëra njerëz u mblodhën pas barrierës duke pritur një buzëqeshje të vogël nga shenjtori Babai.

Salla e Palit VI ka një kapacitet prej afërsisht 6300 vendesh, por nëse këto në sektorë të ndryshëm eliminohen, duke i shndërruar në hapësira për këmbë, kapaciteti rritet në mënyrë progresive deri në kapacitetin e afërsisht 12,000 njerëzve.

burimi Katopedi

Ne jemi 4 nga 6000 njerëz: ka Eugjeni, këtu është Françeska, është Xhuzeppina dhe unë.

I dërgoj një mesazh Alessandros për ta siguruar atë për pozicionin tonë dhe qetësinë tonë teksa presim Papën.

Pas disa minutash, një mjeshtër ceremonie më kërkon, na kërkon dhe me butësi dhe butësi na zhvendos në një pozicion "më strategjik".

Ai na thotë, duke pëshpëritur:shenjtori Babai dëshiron të kalojë disa minuta me ju!"

Ne shikojmë njëri-tjetrin të habitur, duke u përpjekur të kuptojmë nga vështrimet tona nëse zemra jonë vazhdon të rrahë, apo ka pasur një ndalesë për një moment për shkak të tronditjes! Jemi të gjallë, të qetë, me një qetësi qiellore!

Ne lëvizim në anën ekstreme të rreshtit të tretë, pak poshtë shkallëve që të çojnë te shenjtori Babai.

Nuk ka njeri në të djathtën tonë, jemi afër korridorit; në të majtën tonë, mjaft larg, janë dy persona. Jemi praktikisht të izoluar. Ne do të jemi në gjendje të mblidhemi rreth Franceskos tonë.

Dëgjojmë me transport, me qetësi engjëllore dhe me zemër të pastër fjalët e thëna nga kardinalët e të gjitha vendeve të botës dhe si dhuratë e fundit fjalët e shenjtorit. Babai, si mjalti për zemrën tonë.

Pas të pranishmëve, Shën Babai zbret shkallët e mbështetur nga krahu i djathtë i Monsit.Leonardo Sapienza.

Msgr.Leonardo Sapienza(Cassano delle Murge, 18 nëntor 1952) është një prift dhe shkrimtar italian, apostolik protonotar sipas numrit. Detyra e protonotarëve apostolik është të hartojnë aktet më të rëndësishme dhe dokumentet që shpallin idogmat,kanonizime, kurorëzimit, kurorëzimit dhe vdekjet e papëve. Për më tepër, ata mbikëqyrin mbylljen dhe hapjen e rregullt tëkonklavëdhe ndiqni protokollin ekonsistorë. Protonotarët apostolikë aktualë janë klasifikuar në seksionin e parë tëSekretariati i Shtetitdhe tregohen siProtonotarii Apostolici de numero.

Koha disa minuta, ndërsa Shenjti Babai ai është ende i zënë duke përshëndetur të sëmurët, laikët dhe priftërinjtë në rreshtat e parë, na afrohet vetë Imzot Leonardo Sapienza.

Leonardo Sapienza na flet

Gjithmonë me zë të ulët, por me ajrin e një miku të vjetër, një familjari me të cilin ndajmë çdo ditë drekën dhe darkën, na thotë: “Ju jeni prindërit e Eugjeni?Dhe ne me ndrojtje:Po!"

Vazhdo, Znj. Leonardo Sapienza, vendosi:Shenjtori Babai kujton gjithmonë Eugjeni, është gjithmonë në mendimet e tij!"

Ne shikojmë njëri-tjetrin, duke u përpjekur edhe një herë të kuptojmë nëse e gjithë kjo po ndodh vërtet, apo është një déjà vu me kujtime të një jete që ka qenë apo do të jetë!

Ne buzëqeshim: po na ndodh, vetëm neve. Giuseppina buzëqesh, pas një maskë gjysmë të ulur anti-covid.

Mençuria, e kënaqur, ia kthen buzëqeshjen dhe i thotë:mirë, është mirë të buzëqeshësh!"

Ne vendosemi përsëri, duke pritur Papa Françeskun.

Eccolo, si avvicina. Sono pronto, siamo pronti. Anestetizzati, freddi ma caldi, senza respiro ma con una calma addosso di cui non ne capiamo la provenienza.

Armatos veten me telefonin tim inteligjent: krahu im i majtë është i ngurtësuar, merr atë që merr, por unë zhytem në krahët e Shenjtit Babaitë shenjtorit tonë Babai, e tonë Babai Françesku.

Kryepeshkopi Sapienza i pëshpërit në vesh Papa Françeskut:Unë jam babai dhe mami e Eugjeni!"

Ne kapemi pas Atit të Shenjtë Françesku

YouTube video

E përkëdhelim, siç bën me një pjesëtar të familjes.

Na përkëdhel: Françeska është në ekstazë!

Papa Françesku na thotë duke mbajtur lart librin që Françeska i dorëzon:Eugjeni Erdhi!"

Ai e ndjeu me ne, mes nesh: në atë moment ishim të bashkuar në të njëjtën zemër, ne të 4-t”.fantastike 4” dhe shenjtorin tonë të dashur Babai Françesku.

Përkëdhelja juaj do të mbetet gjithmonë e ngulitur në zemrat tona; Zëri i tij i çiltër si veshja e Tij do të jetë gjithmonë muzika që do të shoqërojë lutjet tona.

E tij dorë do të na mbajë të qetë dhe ne do të jemi gjithmonë të bashkuar, në zemrën e Eugjeni dhe në krahët e Zotit.

Shenjtëria e tij ndalon për të shfletuar librin, libri i Eugjeni .

Il Suo volto è contrito, quasi emozionato.

Si sofferma a gustare alcune foto, e il disegno di Francesca.

Ai është i kënaqur, i kënaqur, sigurisht në kontakt me të Eugjenisiç mundet vetëm ai.

Si volta con fare serafico, indica al suo collaboratore di consegnarci dei doni.

dhuratat e Atit të Shenjtë Françesku
dhuratat e shenjtorit Babai Françesku

Dy kurora të bardha perle për gratë dhe tjetra në të zezë për mua.

Kryqi është i ngjashëm me atë të kryqit të shenjtorit Babai.

Medalja e Rruzares është ajo e mozaikut Maria Mater Ecclesiae e shoqëruar nga lema Totus Tuus

Mi soffermo ad ammirarlo qualche altro secondo, ammaliato dal suo procedere lento e pacifico.

Rojet dhe sigurimi kërkojnë që të dalim. Me dëshirë dalim jashtë.

Largohemi nga salla Pali VI

Jemi plot, plot falënderime. Faleminderit. "Faleminderit Shenjti Babai!” fjalët që arrita të shqiptoj.

Dielli po shkëlqen, zemra jonë gjithashtu.

Piazza San Pietro bëhet për pak minuta shtëpia jonë, shtëpia jonë, shtrati ynë.

Ne shkëmbejmë disa mesazhe me Alessandro dhe Benedetta Capelli. Ata na presin në mediat e Vatikanit.

Selia e Vatikanit Media është vetëm pak hapa larg nga Piazza San Pietro: takojmë Alessandro-n në fillim të Viale della Conciliazione. E ecim me një zemër aq të lehtë saqë këmbët na duken sikur janë shkëputur nga toka.

Takohemi sërish me Alessandro Gisotti

Alessandro është dukshëm i kënaqur me ne, ai buzëqesh me gëzimin tonë, siç mund ta bëjë vetëm një mik.

E ndjejmë afër, e ndjejmë në zemrat tona. Miqësia e vërtetë përshkon venat tona. DHE' Dashuria të sinqertë për Eugjeni ajo që na bashkon. Ne e ndjejmë atë në lëkurë.

Mediat e Vatikanit

Arrijmë në Piazza Pia 3, selia e Vatikanit Media, e cila përfshin Radio Vatikanin dhe Osservatore Romano.

Alessandro Gisotti është zëvendësdrejtor i redaksisë së Dikasterit për Komunikim të Selisë së Shenjtë.

Ndihemi menjëherë si në shtëpinë tonë, edhe këtu. Vatikani është shtëpia jonë, nuk mund t'ju them nëse është shtëpi e parë apo e dytë, por shtëpia është e sigurt!

Ne jemi të mirëpritur si princa dhe mbretëresha, në mbretërinë e tyre, nga Benedetta Capelli, gazetare e Vatican News dhe mikesha më e mirë, motra e shumë intervistave dhe artikujve të publikuar pikërisht nga portali Vatican.

Ne jemi të përqafuar nga ngrohtësia e pamasë dhe e këndshme e motrës së Benedetta-s, Tiziana, me të cilën ndamë plotësishtDashuria e Eugjeni dhe për Eugjeni.

Ndërsa Françeska, Benedeta dhe Tiziana dalin si motra në Romën e bukur të ndriçuar nga dielli i ngrohtë i fundit të nëntorit, Alessandro si një mikpritës i shkëlqyer na ilustron dhe na shoqëron në sallën e madhe kryesore të takimeve të Radio Vatikanit, ku janë vendosur mikrofonat historikë të përdorur nga papët. vitet e fundit gjatë fjalimeve të tyre zyrtare.

Takojmë, me kënaqësinë tonë të madhe, drejtorin e redaksisë së Dikasterit për Komunikim të Selisë së Shenjtë, Andrew Tornielli.

Gjëja që na mahnit më shumë, na mahnit këndshëm dhe na trondit, është të dëgjojmë veten duke thënë: "faleminderit, faleminderit që erdhët të na vizitoni!"

Për ne, që rrallë dëgjojmë një përshëndetje edhe nga të afërmit apo miqtë më të afërt; neve që thuajse lypim çdo ditë për një mëngjes të mirë, vazhdojnë të na thonë: "Faleminderit!"

Po për dashurinë, simpatinë, bujarinë e mendjes dhe mikpritjen e Sergio Centofantit.

Ne qeshim së bashku, me gjithë zemër, si miqtë e vjetër, në tavolinën e tij të re mega: ai, i përdorur për të goditur me çekan çelësat mbi një Olivetti të rëndë dhe gjëmues, të shtrirë si një elefant në një tavolinë mini, tani e gjen veten duke shtypur butona në një platformë të ngjashme me një aeroplanmbajtëse. . Gazetarët e dikurshëm!

Të habitur dhe të kënaqur, ne kënaqemi në selfie me Castel Sant'Angelo, jashtë tarracës së Vatican News.

Benedetta Capelli, Giuseppina, Remigio dhe Alessandro Gisotti
Benedetta Capelli, Giuseppina, Remigio dhe Alessandro Gisotti – Castel Sant'Angelo në sfond

Miqtë? Jo miq! Të dridhurat në lëkurë nuk janë të miqësisë: ato janë dashurie, dashuri e sinqertë dhe ajo fijeDashuria që na bashkon në emër të Eugjeni!

I bekuar Eugjeni! I bekuar!

Unë jam i magjepsur nga dhoma e tyre e kontrollit, natyrisht:

Shkojmë nëpër shtëpi, sikur të kemi jetuar çdo ditë me ta, në artikujt e tyre, në intervistat e tyre, në botimet e tyre.

Dhe fjala që na rezonon gjithmonë, nga e djathta e nga e majta, është gjithmonë: "faleminderit, faleminderit për vizitën tuaj!"

Edhe këtu, si në Vatikan, njeriu thith një ajër shenjtërie, të vërtete, sinqeriteti dhe sinqeriteti. E cila është e rrallë për të gjetur diku tjetër!

Më në fund hyjmë në dhomën e madhe të redaksisë ku çdo ditë, pandërprerë dhe me punë, Benedetta Capelli shtyp tastet e konsumuara të tastierës së saj dhe shkruan artikuj të mrekullueshëm dhe interesant në Vatican News.

Dhe këtu gjejmë miq, përgjithmonë, nga fëmijëria, nga pelenat: Gabriella Ceraso, appena conosciuta, ma immediatamente i nostri fili si sono intrecciati, a matassa, come se veramente ci conoscessimo da una vita.

Këto janë mrekullitë e besimit: duke u mbështetur plotësisht në Zoti dhe veprat e tij. Dhe këtu gjetëm shumë nga veprat e tij, vepra të mrekullueshme.

Dhe më në fund ne mund të përqafojmë fantastiken, shumë të ëmbël dhe më të dashur Marina Tomarro.

E njëjta gjë është edhe me Marinën: u takua me telefon përmes një interviste në Vatican News, disa mesazhe aty-këtu, dhe menjëherë u godit shkëndija e ndarjes, e dashurisë, e shkëmbimit të qetë të ndjenjave të larta!

Ne ndalemi për disa minuta për të biseduar gjithashtu Massimiliano Menichetti, kreu i Radio Vatikanit – Direku i Vatican News, dhe me Luca Collodi, kryeredaktor: madje me të, me ta, ai preket në shikim të parë. Massimiliano gjithashtu na falenderon për vizitën tonë: habia, e jona është habi, habi, kënaqësi dhe dashuri.

Çfarë dite, çfarë takimesh, çfarë dashurie! Gdhendur në mënyrë të pashlyeshme në zemër, në 4 zemrat tona!

Dhe sigurisht në zemrat e të gjithë njerëzve të mrekullueshëm që takuam sot.

Ne zbresim në sallë për përshëndetjet e fundit.

Me ngurrim themi lamtumirë me një "shihemi së shpejti, shumë shpejt" Alessandro Gisotti dhe gjithë redaksia e Vatican Media, të cilët duke na hapur dyert gjerësisht kanë hapur edhe dyert për në zemër të Vatikanit.

Dhe në zemër të Vatikanit dhe të Shenjtë Babai ndihemi si në shtëpi.

Dreka me motrat Capelli

Jemi duke drekuar me motrat Capelli, Benedetta dhe Tiziana. Ajri është i freskët, por ngrohtësia e tyre ngroh guaskën tonë dhe ndarja e drekës bëhet një moment kungimi. Ne i besojmë njëri-tjetrit, qeshim, bëjmë shaka, herë pas here na trishtojnë disa kujtime që rishfaqen, por humori i mirë na ndriçon tryezën.

Dhe kur zemra është e sinqertë dhe e madhe, ajo gjen gjithmonë një mundësi për të dhënë dhe dhuruar.

Benedetta dhe Tiziana Capelli, me zemrat e tyre të mëdha dhe të sinqerta, sjellin dhurata për Françeskën.

L 'Dashuria nuk është as gjaku as gjaku: është në ajër, dridhet si tela të tendosura, nga zemra në zemër.
Dhe në heshtjen e zemrës mëson të dëgjoshDashuria.

"Shihemi se shpejti!” poche sillabe ci dividono, ma non si separano.

Ne jemi të bashkuar, gjithmonë, nën të njëjtën zemër të Eugjeni.

Roma

Una luce speciale illumina Roma: ne siamo abbagliati, estasiati, sazi.

I kënaqur me hirin, i ngopur me hirin.

I njohur përmes Twitter, Babai Mark Piaia është një prift jezuit, i cili me entuziazëm, pasion dhe një vështrim të dashur mundi të pranojë ftesën time për të dëshmuar prezantimin tonë të librit të Eugjeni më 22 gusht 2021

Shkëmbejmë disa mesazhe dhe caktojmë një takim tek ai kisheJezusin në sheshin e Argjentinës.

Bëjmë disa kilometra në këmbë: Françeska është shumë e lodhur, jemi shumë për të thënë të vërtetën, por kënaqësia është aq e madhe sa lodhja lihet mënjanë dhe flladi i freskët i mbrëmjes ende përkëdhel lëkurën tonë duke e bërë atë më të fuqishme para Udhëtim i gjatë.

Shën Ignatius i Loyola

Rreth orës 17 jemi në Via degli Astalli 16, në të shkëlqyer Kisha e Jezusit, Kisha të Shën Ignatit të Loyolës

E mrekullueshme!

Më në fund njihemi personalisht dhe përqafimi është i detyrueshëm!

Babai Marco na ndihmon të zbulojmë Shën Ignatin dhe të tijin Kisha, mijëra thesaret e saj artistike zemra e saj rrahë në zemrën dhe jetën e Jezusin. Ne jemi të magjepsur, të magjepsur, të transportuar.

Me dashuri, me dashuri të pafund ne themi lamtumirë dhe lëmë çipin e smartfonit të gdhendë në mënyrë të pashlyeshme dashurinë tonë.

Ne rifillojmë udhëtimin tonë romak, dhe me këshillën e të njëjtit Babai Marko arrijmë atje Kisha e San Marcello al Corso ku ruhet Kryqi i mrekullueshëm.

Shatërvani Trevi

Të ndriçuar nga shkëlqimi i hënës, arrijmë Shatërvani Trevi

Françeska e hedh monedhën në shatërvanin e Trevit

Sati i Dashuriaplot hire, plot përkëdhelje e përkëdhelje, kthehemi me autobus në kampistin tonë të dashur Pio, ku pak çaste pasi hapim derën, na zë gjumi.

Ne flemë së bashku, ne të 4, në shoqërinë e qenit tonë beagle Lussy, të përqafuar ngaDashuria e Zoti, nga dashuria e miqve tanë romakë dhe nga përkëdheljet e shenjtorit Babai.

Natën e mirë Romë. ♥

Përditësimi i fundit: 17 janar 2023 19:14 nga Remigius Robert

Avatari i Remigio Ruberto

Ciao, sono Remigio Ruberto, papà di Eugenio. L'amore che mi lega a Eugenio è senza tempo e senza spazio.

Lini një koment

Shënimet e fundit

Virgjëresha Mari Nëna e Kishës
Virgjëresha Mari Nëna e Kishës
29 maj 2023
Maria në këmbët e kryqit
Fjala e 29 majit 2023
29 maj 2023
zambaku i Eugjeni
Lutja e 28 majit 2023
28 maj 2023
Derri i frikësuar
Gruaja dhe derri
28 maj 2023
Fryma e Shenjtë
Fjala e 28 majit 2023
28 maj 2023

Reklamim

Reklamim